Хочеш титанову щелепу, як у Термінатора? Ну то надрукуй собі

На старий вислів з лексикону вуличних розборок - "В тебе що, є зайва щелепа?" - тепер є нова відповідь: "Нема, але можу надрукувати". Вперше в історії група медиків з Бельгії і Нідерландів у співпраці з компанією Xilloc виготовила на 3D-принтері штучну нижню щелепу й імплантувала її людині.

Імплантат був встановлений 83-річній жінці, "природна" щелепа якої була серйозно пошкоджена. Щоб відновити її, потрібна була б багатогодинна операція. Лікарі побоювалися, що пацієнтка не перенесе її через похилий вік.

Було вирішено замінити власну щелепу жінки на штучну, так як ця операція займає набагато менше часу. Імплантат виготовили на 3D-принтері, застосувавши техніку "лазерного спікання". В цьому випадку в принтер пошарово подається порошковий матеріал, за яким лазер "малює" перетин деталі.

Як матеріал для виготовлення штучної щелепи використовувався порошок титану. На готовий імплантат перед імплантацією завдали керамічне покриття. На сайті Xilloc уточнюється, що вже на наступний день після операції пацієнтка могла ковтати і говорити.

Імплантати, виготовлені на 3D-принтері (пристрої, який створює фізичні об'єкти по їх цифровій моделі), застосовувалися в щелепно-лицевої хірургії і раніше, проте щелепу цілком таким способом виготовили вперше. Найчастіше методом 3D-друку роблять коронки і зубні мости.

3d технології медицина

Знак гривні
Знак гривні