Газової капітуляції України не відбулося. Поки що

Переговори російського прем'єр-міністра Владіміра Путіна з Миколою Азаровим, присвячені перегляду газових угод, тривали до третьої години ночі, але не принесли результату.

Напередодні передбачалося, що остаточне рішення щодо умов постачань російського газу на Україну в наступному році повинні ухвалити президенти Дмітрій Медведєв і Віктор Янукович у ході візиту українського лідера до Москви 21 грудня.

У резиденції Медведєва "Горки" мала пройти зустріч президентів, на якій також мали бути присутні присутні глави урядів обох країн. Ця зустріч відбулася: Мєдвєдєв зустрівся з Путіним увечері 20 грудня, а Азаров прилетів до Москви вночі з вівторка на середу і відразу попрямував до резиденції Путіна в Ново-Огарьово.

Однак, як це було під час багатьох попередніх зустрічей на найвищому рівні, присвячених газовому питанню, ніяких результатів отримано не було.

"Ми готові шукати і компромісні рішення, але перш за все взаємовигідні, щоб це було вигідно і для вас, але було вигідно і для нас - заявив Азаров за підсумками зустрічі з Путіним. - Тому я сподіваюся, що наша сьогоднішня розмова дасть імпульс до пошуку остаточного рішення ".

Про "імпульси" та "пошук взаємовигідних домовленостей" говорилося багато і неодноразово. І цілком зрозуміло, що заради цих загальних слів Янукович з Азаровим не мчали б до Москви і не чекали б на нічний прийом у МєдвєПутіна.

Так само не доводиться сумніватися і в тому, що російська сторона висунула Україні такі вимоги, виконання яких означатиме економічну (а можливо - і політичну) капітуляцію перед Кремлем. Нагадаємо, що коли Міжнародний валютний фонд в обмін на надання кредитів висунув до України дуже неприємні вимоги (наприклад, збільшення пенсійного віку, податкового навантаження та скорочення пільг), то влада Януковича-Азарова почала ці вимоги виконувати, не дуже переймаючись почуттями постраждалого народу. І якби Кремль вимагав від України чогось аналогічного, Янукович не сказав би "ні": для металургійних олігархів з партії Регіонів дешевий газ є життєво необхідним.

Але Янукович відмовився приставати на умови Кремля. І це означає дві речі. Перша - висунуті до України вимоги не просто змушують нас чимось поступитися, вони абсолютно неприйнятні для будь-якої влади, яка має інстинкт самозбереження. А по-друге, на наших очах руйнується міф про "помаранчевих націоналістів", які роздратували Кремль і накликали на голову країни газові репресії. Так, як Росія зараз поводиться з Януковичем та Азаровим, вона не дозволяла собі поводитися ні з Ющенком, ні з Тимошенко.

газ газпром путін янукович росія азаров

Знак гривні
Знак гривні