Суд: Кучма не причетний до вбивства Гонгадзе. Бо докази не так зареєстровані

Печерський райсуд Києва скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи у відношенні Леоніда Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе.

Таке рішення оголосила суддя Печерського райсуду Галина Супрун, розглянувши скаргу адвокатів Кучми на законність порушення справи.

Суд визнав порушення даної справи незаконним – і задовольнив скаргу захисту екс-президента, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається у постанові, суд не знайшов підстав, які б указували на причетність Кучми до скоєння тяжкого злочину.

Суд зауважив, що кримінальна справа може бути порушена лише у випадку, коли є достатньо даних про скоєння особою злочину й наявність у її діях складу злочину.
"Суд установив, що заяви Олександра Мороза, Миколи Мельниченка та інших осіб не зареєстровані належним чином", - говориться в ухвалі суду.

"Фактично, єдиною підставою для порушення кримінальної справи є аудіозаписи, зроблені Миколою Мельниченком... у той же час, обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним чином і особою, неуповноваженою проводити оперативно-пошукову роботу", - зауважив суд.

"Таким чином, суд доходить висновку, що записи (Мельниченка) зроблені незаконним шляхом і отримані сумнівним способом", - сказала суддя Супрун, зачитуючи рішення суду.

Оскаржити дане рішення суду можна протягом 7 діб.

Кримінальна справа у відношенні Кучми була порушена 21 березня 2011 року. Він обвинувачувався у перевищенні влади й службових повноважень, які в 2000 році призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

Плівки майора Управління держохорони Миколи Мельниченка були визнані речовим доказом у справі.

Однак Конституційний Суд 21 жовтня 2011 року оприлюднив рішення, згідно з яким обвинувачення у скоєнні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом, зокрема, "з порушенням установлених законом порядку, засобів, джерел отримання фактичних даних, а також неуповноваженою на це особою".

Мельниченко на засідання суду за скаргою захисту Кучми не з'явився, хоча заявляв про такий намір. Він оголошений у розшук і, за останніми даними, перебуває в Ізраїлі.

суд вбивство кучма мезозой

Знак гривні
Знак гривні