Ми із свого боку, вітаємо наших нових робото-володарів*: віруси у військових дронах, пристрої для виявлення мислє-злочинів

В якості цікавого чтива для вихідного дня радимо ознайомитися з матеріалом Ное Шахтмана (Wired) - в центрі керування військовими дронами ВПС США в Неваді (звідки оператори керують літаками -безпілотниками в Афганістані, Іраку, Сомалі, та інших країнах світу) завівся комп'ютерний вірус, який поки що не вдається видалити.

Вірус на цей раз на щастя, відносно малошкідливий (всього лише записує усе, що набирається на клавіатурі), і є припущення що він потрапив не у наслідок спланованої атаки на центр(що не приєднаний напряму до інтернету), а випадково, як частина іншого віруса-трояна - коли працівники пероносили відео та мапи на зйомних дисках з одного компа на інший.

Наступного разу, коли автори майбутніх вірусів розберуться з системою стрільби ракет "Хеллфаєр" (що перебуває на озброєнні подібних апаратів), ситуація може бути трохи більш незручною, ніж тепер.

Друга новина - Департамент Безпеки США запроваджує систему, що буде визначати зловмисників, які лише тільки думають про те щоб здійснити злочин. Такий собі пристрій з романів Філіпа К. Діка та Дж. Орвела одночасно.

Алгоритм буде використовувати потужні сенсори, що непомітно вимірюватимуть - серед інших - наступні параметри людини: рухи тіла, жести, висоту тонів, зміна інтонації та ритму розмови, рухи очей, зміну розміру зіниць, рухи зіниць, зміна в тепловиділенні тіла, зміна в ритмі дихання. Також, система автоматично додаватиме до цього дані про місце проживання, професію, національність, та вік - із загальної бази даних.

Головна мета - визначити таким чином людей, що знаходяться в ситуації сильного стресу. На думку авторів це є одним з головних індикаторів підготовки до вчинення злочинів.

Система вже пройшла випробування на невказаному об'єкті з великою кількістю людей. Спочатку вона буде розгорнута в аеропортах, однак з часом планується запровадити її ширше - на стадіонах, в метро, у місцях великого скупчення людей, одним словом - практично всюди.

Голоси окремих критиків про втручання в приватність та про неефективність такого підходу до уваги не приймаються.

* "Я, з свого боку, вітаю наших нових робото-володарів" ( “I, for one, welcome our new robot overlords”) - перероблений дуже відомий мем з серіалу СтарТрек "Сімпсони" (насправді, вперше з'явилася в фільмі 1970-х років по роману Г. Велса)

комп'ютери загроза технології приватність роботи

Знак гривні
Знак гривні