Американський супутник упав. Нікого не прибило? (+ доповнення 1, 2, 3, 4, 5, 6)

На твіттері НАСА щойно з'явилося повідомлення, що супутник UARS, падіння якого з побоюванням чекав світ, щойно впав на поверхню планети. Наразі НАСА очікує на підтвердження цієї інформації від Стратегічного командування збройних сил США.

Космічний апарат UARS (супутник для дослідження верхніх шарів атмосфери) був запущений в 1991 році з борту шаттла "Дискавері" і працював на круговій орбіті висотою близько 600 кілометрів. Маса апарату - більше шести тонн, довжина - 10,7 метри.

Згідно з комп'ютерним моделюванням, розробленим НАСА, приблизно 26 незгорілих компонентів супутника загальною масою 532 кілограми могли впасти на поверхню Землі. Розкид уламків приблизно становитиме близько 800 кілометрів.

UARS - найбільший космічний апарат НАСА, який здійснить неконтрольоване падіння на Землю, з часів 75-тонної космічної станції Skylab та більш ніж 10-тонного супутника Pegasus 2 - обидві події сталися в 1979 році.

Російська 135-тонна космічна станція "Мір" звалилася з неба в 2001 році, але це був контрольований спуск з орбіти у Тихий океан.

Доповнення 1. Наразі підтвердження про факт і місце падіння ще немає. Якщо UARS таки впав, найімовірніше, це сталося в Канаді.

Доповнення 2. Поширюються повідомлення про падіння уламків супутника в районі населеного пункту Okotoks, (Альберта, Канада). Однак ці повідомлення неофіційні і цілком може бути, що це просто фейк.

Доповнення 3. Відсутність інформації про падіння супутника може означати, що він відрикошетив від атмосфери і залишився на ще один виток. Твіттер від @UARS_Updates підтверджує "рикошет" - Sat 24 Sep 2011 6:50UT orbit 86.99 mins 116.2 x 120.9km Position 26.9S,136.7E alt=??? Lit [0.17d] ~Reentry+1.7h??

Доповнення 4. @UARS_Updates надала лінк на відеотрансляцію, що відтворює графічну модель орбіти супутника UARS. Її можна побачити нижче.

Доповнення 5. НАСА підтверджує - супутник упав. Десь над Канадою, Африкою, Тихим, Атлантичним чи Індійським океаном. Дуже, дуже чітко окреслене місце падіння. :-)

Доповнення 6. НАСА повідомило про місце входження супутника UARS в земну атмосферу - "над Тихим океаном". Точні координати падіння наразі невідомі.



Free live streaming by Ustream

аварія космос

Знак гривні
Знак гривні