Щоб захистити кореспондентів, точку, з якою зроблено фотографію, зможуть міняти цифровим способом

А ми задаємося питанням: наскільки швидко настане той момент, коли цифрові фотографії (та відео) взагалі перестануть бути підтвердженням події?

Тим часом, технологію, про яку згадується в заголовку, почали розробляти фахівці університетів Люксембургу та Делі ще в 2007 році. Поштовхом стали події у Бірмі, коли спецслужби країни змогли вирахували більшість людей, що ставили в Інтернет фотографії з жорстокого розгону акції протесту. Для цього вони порівнювали перспективу, з якої були зроблені фото, з місцезнаходженням людей з фотоапаратами в натовпі (ці дані були отримані з відеозйомки бірманських телеканалів)

Отже, у відповідь на подібні дії репресивних режимів, дослідники пропонують за допомогою обробки початкових знімків "перераховувати" зображення так, неначе воно зроблено із зовсім іншої точки. Є перші результати. Кінцеву програму збираються зробити із відкритим кодом.

В той самий час, практично протилежну задачу вирішили дослідники з компаній Sony та Google. За допомогою алгоритму, вони можуть знаходити і відслідковувати зображення якоїсь конкретної людини на різних фотографіях однієї події (наприклад, на всіх фото викладених в онлайн-сервісах для фотоальбомів).

технології протест Фото

Знак гривні
Знак гривні