Що трапляється з послідовниками культу, у випадку коли пророцтво їх лідера не збувається?

Як ви уже напевне знаєте, нова дата апокаліпсису у вигляді поглинання Землі гіганстькою кулею вогню призначена на 21 жовтня. Автор невдалого пророцтва Гарольд Кампінг оглосив її за два дні по тому, як не справдився його прогноз щодо 21 травня.

Харольд Кампінг (для якого це вже другий невдалий прогноз, говорити про кінець світу він почав ще з 1994 року, а восени буде - відповідно -третій) витратив мільйони на рекламну кампанію апокаліпсису, і отримав якусь кількість прихильників. Також, існує більш давня кількість послідовників його культу. Нещодавно психолог Воен Белл (Vaughan Bell) надрукував статтю про те, що трапляється з переконаннями людей, які вірять у подібні пророцтва - коли ті не справджуються.

Піонер у подібних дослідженнях, психолог із Стенфордського університету Леон Фестінгер окрім багатьох правильних спостережень, припускався помилки, коли вважав що у прихильників таких культів виникає "когнітивний дисонанс", під тиском якого вони починають проявляти неабияку активність, наприклад, більш інтенсивно намагаються залучити нових прихильників.

Зацініть Ейнштейна поруч з цим бігбордом про кінець світу у Польщі

Насправді, як показують новітні дослідження, з переважною більшістю тих хто вірив у пророцтва, що не збулися, не відбувається рівним чином нічого - вони продовжують так само вірити.

- Група, яку вивчав Фестингер, після того як не настав кінець світу отримала "меседж", що він не настав виключно через те що в ній зібралися духовні люди, що своїм світлом врятували світ
- Коли атомна енергія не знищила Земля на знак другого пришестя на Різдво 1967, культ "Універсального лінку" радісно розтлумачили своє пророцтво як таке, що відноситься до духовного, а не до фізичного світу.
- Унаріани, після того як літаючі блюдця так і не з"явилися в 1976 році, трохи переробили своє пророцтво і відмовилися від точної дати на майбутнє, пояснюючи що люди не в стані оцінити задум потужного інтелекту неземлян.
- Коли ще одна група-культ, "пентекосталісти" повернулися у світ після місячного перебування у власноруч відритому бункері, вони були приємно здивовані що ядерний холокост не настав, і вдячні богові що витримали тест на віру (у пророцтва)

Власне, про цей психологічний механізм і йдеться у наведеній статті з нашого сайту. Перед тим як показувати на таких людей пальцем і вважати їх хворими, згадайте себе або своїх знайомих у випадках, коли вони заперечують (вигадуючи цілком раціональні пояснення) непоборні здавалося б факти того, що їх дурять близькі, факти очевидного обману політиків, виправдовують поведінку нечесних друзів та підтримують ідеології, які вже давно стали неспроможними.

Це - один і той самий психологічний механізм.

психологія

Знак гривні
Знак гривні