Wikileaks: США забороняли Ющенку зустрічатися з Лукашенком

На фоні загострення відносин між Мінськом і Вашингтоном американський посол відмовляв українське керівництво від зустрічі з Лукашенком.

Про це говориться в депеші американського посла Вільяма Тейлора від травня 2008 року, оприлюднену Wikileaks.

"У ході бесід з міністром закордонних справ Огризком 18 травня й радником президента у зовнішньополітичних питаннях Чалим 20 травня посол висловився рішуче проти планів провести "неформальну" зустріч президента України Ющенка із президентом Білорусі Лукашенком", - говориться в депеші.

"Обом співрозмовникам посол висловив рішуче неприйняття пропозиції (про зустріч), підкресливши, що ізоляція Лукашенка поглиблюється, а на тлі останніх кроків Білорусі по витисканню з Мінська дипломатів США час для зустрічі обраний зовсім невдало", - говориться в депеші.

"Будь-яка зустріч, де б вона не відбулася, лише додасть легітимності Лукашенку й США привселюдно засудять таку зустріч, будь то в одній столиці або в інший", - зазначив Тейлор.

"Він також попередив, що США привселюдно засудять проведення такої зустрічі, в який би зі столиць вона не відбулася. Ця остання ініціатива повторює аналогічну спробу, також ініційовану Чалим і з тими ж аргументами трохи більше року тому", - сказано в депеші.

За словами Огризка й Чалого, Ющенко збирався провести таку зустріч, щоб домагатися від Лукашенка руху вперед у справі демократичних реформ, а також з питань двосторонніх відносин.

У сфері демократії Ющенко збирався вимагати звільнити політв'язнів, насамперед лідера Білоруської соціал-демократичної партії Олександра Козуліна, який висувався кандидатом у президенти.

Що стосується двосторонніх відносин, Огризко сказав послу, що країнам необхідно зайнятися розв'язанням давніх проблем, пов'язаних зі спільним кордоном.

Wikileaks білорусь лукашеко ющенко

Знак гривні
Знак гривні