Янукович ліквідовує Комісію з питань моралі, скоротив Бродського і зменшив кількість міністерств

Президент Віктор Янукович в рамках адміністративної реформи видав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», який, зокрема, передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Текст указу № 1085/2010 оприлюднений пізно увечері 9 грудня на сайті глави держави.

«Кабінету Міністрів України: 7) вирішити в установленому порядку питання щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі», - йдеться в указі.

Нагадаємо, в травні 2010 року Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Незалежна асоціація мовників (НАМ), Інтернет асоціація України (ІНАУ) закликали парламент скасувати закон про захист суспільної моралі і розпустити НЕК.

Віднині в українському уряді буде 16 міністерств замість 20, окрім того, всі віце-прем’єри також очолили по одному міністерству.

Крісла міністрів втратили Володимир Яцуба, Василь Цушко, Дмитро Колесніков, Юрій Ященко, Костянтин Єфименко, Василь Надрага, Равіль Сафіуллін, Юрій Хіврич.

Указ також, з-поміж іншого, передбачає реорганізацію Міністерства транспорту та зв'язку України і створення Міністерства інфраструктури України, на яке також покладуть функції з реалізації державної політики у сфері туризму. Замість Державної адміністрації зв'язку створять Державну службу зв'язку України. Очолюватиме Міністерство інфраструктури віце-прем'єр-міністр - міністр інфораструктури.

Міністерство культури і туризму України реорганізують на Міністерство культури України та Державне агентство України з питань кіно. На Мінкульт покладуть функції з реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин України, релігії.

Крім цього, має бути створена Державна реєстраційна службу України, яка опікуватиметься реєстрацією юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, реєстрацією релігійних організацій, а також виконуватиме функції Міністерства юстиції у сфері реєстрації. Нагадаємо, що нині Мін'юст, зокрема, займається реєстрацією друкованих ЗМІ, інформаційних агентств, громадських організацій і політичних партій.

Буде створена нова Державна служба України з питань захисту персональних даних. Її діяльність, як і Державну реєстраційну службу, контролюватиме міністр юстиції.

Національне космічне агентство України перейменують на Державне космічне агентство України.

Президент доручив Кабінету Міністрів подати у двомісячний строк в установленому порядку пропозиції про внесення змін до актів законодавства, що випливають із цього указу.

bДо першої партії кадрових указів, які вийшли вночі, не потрапили шість міністерств - Міністерство оборони, Міністерство закордонних справ, Міністерство охорони здоров`я, Міністерство фінансів, Міністерство юстиції та Міністерство внутрішніх справ.

Особливих сюрпризів не буде в МЗС, Мінюсті та Мінфіні – очікується, що їх і далі очолюватимуть, відповідно, Костянтин Грищенко, Олександр Лавринович і Федір Ярошенко.

Нинішній міністр оборони Михайло Єжель неодноразово викликав невдоволення на Банковій.

Крім того, поміняти Анатолія Могильова на посаді керівника МВС давно хоче група Льовочкіна-Бойка, в яких готова кандидатура нинішнього губернатора Київської області Анатолія Присяжнюка.

Ну і справжня війна розгорнулася за Мінздоров’я, яке досі очолював ставленик і персональний лікар Миколи Азарова Зиновій Митник. Очікувалося, що Митник обереться главою Івано-Франківської обласної раді та звільнить крісло в уряді, за яке вела відчайдушну боротьбу Раїса Богатирьова.

Однак Митник пролетів з планами на Івано-Франківську облраду. Тому Азаров кинув останні зусилля, щоб зберегти Митника - він не хоче зменшувати свій вплив в уряді шляхом втрати ще одного вірного соратника.

адмінреформи всі органи виконавчої влади тепер реорганізовано на три види – службу, агентство та інспекцію. Перша має провадити державну політику, друга – управляти державною власністю, а третя – здійснювати контроль.

Результатом адмінреформи також стала ліквідація декількох органів виконавчої влади – наприклад, Держкомітету регуляторної політики та підприємництва, який очолював Михайло Бродський.

Цікаво, що за декілька годин до виходу указу про ліквідацію Держпідприємництва Бродський зробив у своєму блозі запис під назвою "Позитив", який складався з п’яти слів: "Ура! 50% чиновников сократят".

Однак тепер виявилося, що під скорочення потрапив і сам Бродський. Функції його комітету передали до новоствореного Міністерства економічного розвитку та торгівлі на чолі з Клюєвим.

Окрім того, ліквідовано Державний комітет України у справах національностей та релігій, який очолював екс-заступник глави адміністрації президента Юрій Богуцький. Ці функції доповнили перелік повноважень міністра культури Кулиняка.

Особлива інтрига розгорталася між двома державними агентствами – з питань інвестицій та розвитку та з питань національних проектів.

Як відомо, досі Клюєв через агентство з питань інвестицій та розвитку забезпечував державну підтримку своїй бізнес-імперії з побудови електростанцій сонячної енергетики. Зокрема, "Українська правда" писала, як цей орган влади виділив Клюєву 200 мільйонів гривень державної підтримки.

Друге агентство, з питань нацпроектів, через Владислава Каськіва відносилося до сфери інтересів Сергія Льовочкіна.

У підсумку ці два органи тепер об’єднані в один - Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. Указ про призначення нового керівника не підписано, але, схоже, це буде ставленик Каськіва-Льовочкіна.

Але і Клюєва Янукович спробував не образити, поставивши його куратором цього нового об’єднаного агентства.

Адмінреформа, затіяна Януковичем, також передбачатиме масове скорочення чиновників. Зокрема, в два рази, до 600 осіб, хочуть зменшити секретаріат Кабінету міністрів.

Є плани скоротити апарат і на Банковій. Цей план накладається на політичні цілі адміністрації президента. Так, за інформацією „Української правди", Сергій Льовочкін виношує ідею перевести апарат Ради національної безпеки і оборони всередину до складу апарату адміністрації президента.

Таким чином, співробітники Радбезу мають стати підлеглими глави адміністрації. А у далекоглядній перспективі Льовочкін не лише оптимізує кількість чиновників, але знищить джерело появи можливого конкурента в оточенні президента.

«Телекритика», Уккраїнська правда

нацкоммор уряд янукович реформи

Знак гривні
Знак гривні