Чому США перестали гостро реагувати на військові операції на території Росії

Протягом декількох місяців американські чиновники заявляли, що військові операції на території Росії несуть ризик небезпечної ескалації. Але ці побоювання розвіялися.

Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що у міру наближення контрнаступу України, серія зухвалих атак в Росії, від рою безпілотників у Москві до обстрілів міст у Бєлгородській області, і вторгнення в РФ російських добровольців із використанням бронетехніки американського виробництва, була зустрінута адміністрацією Байдена дипломатичним еквівалентом знизування плечима.

"Не схоже на те, що ми збираємося розслідувати це", ― заявив минулого тижня Джон Ф. Кірбі, речник Ради національної безпеки США, говорячи про те, чи стоїть Україна або підтримувані нею угруповання за атаками на території РФ.

За зачиненими дверима вищі посадові особи адміністрації виглядали ще менш стурбованими. "Послухайте, це війна, ― сказав один високопоставлений чиновник Пентагону минулого четверга. ― Це те, що відбувається на війні".

Американські офіційні особи розглядають атаки на території РФ як попередні операції для можливого розгортання контрнаступу України, що є ознакою того, що він матиме кілька етапів. Ці операції, за їхніми словами, є важливим випробуванням російської оборони й розминкою м'язів перед великим військовим натиском.

З чим пов'язаний такий поворот у ставленні

З перших днів вторгнення російські збройні сили продемонстрували свою нездатність досягти значних успіхів проти України, а ширший конфлікт ризикує втягнути Сполучені Штати й НАТО у війну ще глибше. І побоювання, що Росія може застосувати тактичну ядерну зброю, схоже, дещо відступили, хоча офіційні особи попереджають, що це може змінитися, якщо Путін відчує себе загнаним у кут.

"Я думаю, що адміністрація дійсно зробила крок до розуміння того, що Росія не лише стратегічно програє, а й, швидше за все, програє військово", ― сказала Евелін Фаркас, високопосадовиця Пентагону з питань Росії й України за часів адміністрації Обами й виконавча директорка Інституту Маккейна.

Американські військові кажуть, що реальність ведення війни полягає в тому, що немає сенсу постійно грати в оборону і боротися з ворогом на своїй території, не піддаючи ризику його власний дім.

"Якщо ви перебуваєте на війні, ви не можете просто сидіти склавши руки і віддати ініціативу ворогу", ― сказав Фредерік Б. Ходжес, генерал-лейтенант у відставці і колишній командувач силами армії США в Європі. "Згідно зі статутом ООН, кожна нація має право захищати себе, тому для України як з юридичної, так і з військової точки зору це має великий сенс".

Водночас офіційно представники адміністрації Байдена продовжують заявляти, що вони не хочуть, щоб Україна використовувала зброю, надану США, для здійснення атак на території Росії як українськими військами, так і воєнізованими угрупованнями.

Американські офіційні особи кажуть, що хоча загроза ядерної ескалації не зникла, операції України на території РФ не є тими діями, які можуть спровокувати застосування ядерної зброї. Представники американської розвідки заявили, що вважають, що Росія застосує тактичну ядерну зброю лише в тому випадку, якщо влада Путіна опиниться під загрозою, її військові сили будуть повністю розбиті в Україні або вона зіткнеться з втратою Криму.

Але залишається занепокоєння, що прорахунок або помилка проукраїнських операцій може перетворити символічну атаку всередині Росії на щось більш руйнівне, щось, на що Кремль відчує потребу відповісти більш рішуче, або що може викликати напруженість і розбіжності серед європейських союзників, які виступають проти будь-яких спроб України розширити війну, як стверджують американські офіційні особи.

Майкл Кофман, директор російських досліджень в американському дослідницькому інституті CNA сказав, що транскордонні операції переслідують дві основні мети. "Перша ― принести війну в Росію і показати, що вона не є невразливою, ― сказав він. ― Друга ― змусити російські війська серйозно поставитися до проблеми захисту свого кордону і змусити їх виділити ресурси та, можливо, перекинути війська".

Кофман додав: "Ці види операцій є малозатратними порівняно з їхнім стратегічним впливом і ефективно посилюються українськими інформаційними операціями".

За словами двох посадовців, останнє, чого хоче Путін, ― це змусити російську громадськість хвилюватися, що війна може підійти до її порогу.

західна підтримка україна-сша атаки на території РФ

Знак гривні
Знак гривні