Нова Каховська ГЕС буде коштувати $1 млрд. Її будуватимуть щонайменше 5 років

Укргідроенерго планує після деокупації півдня України побудувати нову Каховську гідроелектростанцію на місці старої ГЕС, повністю зруйнованої внаслідок дій російської окупаційної армії вранці 6 червня. Про це в ефірі єдиного телемарафону в вівторок сказав генеральний директор компанії Ігор Сирота, пише Ліга.

"На сьогодні ми бачимо, що вже пів станції немає і вона знаходиться під водою. Іде розмив гідроспоруд. Нам потрібно буде дуже швидко побудувати нову станцію і ми побудуємо на тому самому місці ще потужнішу ГЕС", – сказав він.

3e44f9cbc3f141f2.jpg

Руйнування Каховської ГЕС. Фото: Суспільне / Associated Press

В інтерв'ю Forbes Сирота сказав, що на нову станцію знадобиться не менше п'яти років та до $1 млрд інвестицій.

"Сьогодні вже проговорили це питання з проєктним інститутом. До нас вже звернулися будівельники з Італії й Туреччини. За нашими розрахунками, щоб побудувати нову станцію, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід. Все це зруйновано. Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років", – сказав Сирота.

До цього часу відновити водосховище можна буде за допомогою тимчасової греблі. Раніше в Укргідроенерго повідомляли, що зруйнована ГЕС не підлягає відновленню.

Сирота додав, що ГЕС у Новій Каховці відігравала важливу роль не лише як балансувальна генерація – Каховське водосховище давало воду величезній кількості людей і підприємств.

Як нагадує Економічна правда, максимальна потужність ГЕС до руйнування становила 334 МВт. В масштабах всієї України це мізерний обсяг. До прикладу, це трохи більше, ніж один типовий блок на тепловій електростанції та втричі менше одного "великого" блоку на атомній станції. До того ж Каховська ГЕС з жовтня 2022 року не працює на енергосистему України. Тому події 6 червня поки жодним не вплинули на ситуацію в енергосистемі.

Водночас, як стверджує міністр енергетики Герман Галущенко, підрив Каховської ГЕС позначиться на рівні води на інших українських гідроелектростанціях, через що згодом можливий дисбаланс в енергосистемі. "Попри те, що станція після окупації не видавала електроенергії в систему, прорив порушив цілісність усього гідровузла. Тому наразі є ризик, що гідроенергетика, яка балансувала енергосистему, не зможе працювати на необхідну потужність", - сказав міністр. 

енергетика диверсія Херсонська область підрив каховської гес екологічна катастрофа каховська гес

Знак гривні
Знак гривні