Дані про полонених, зниклих і депортованих: що зробило Національне інформаційне бюро від початку створення

Олександр Смирнов покинув пост голови Національного інформаційного бюро (НІБ). Він підбив підсумки діяльності відомства з моменту його створення.

Як повідомляє пресслужба НІБ, ключовою метою діяльності бюро є збір та узагальнення даних про військовополонених з обох сторін воєнного конфлікту, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами цивільних громадян, а також депортованих, зокрема українських дітей.

НІБ консолідує та узагальнює всю інформацію стосовно утримання окупантами громадян України, що є передумовою для ведення перемовин та подальших обмінів полоненими.

Снимок экрана 2023-06-05 113035.png

Перед завершенням своїх повноважень на посаді директора НІБ Олександр Смирнов відзвітував про діяльність бюро за майже 15 місяців роботи. За словами ексочільника відомства, в умовах війни бюро потрібно було створити вкрай оперативно, це зробили впродовж двох діб, воно запрацювало 17 березня 2022 року.

“Крім вивчення юридичного підґрунтя ми мали створити цілодобовий кол-центр, тобто знайти операторів, софт і розробити відповідні скрипти, – розповів Олександр Смирнов. – Також було створено сайт та чатботи для комунікації з рідними постраждалих. Для обробки та збереження інформації стосовно полонених та зниклих наших громадян було створено відповідну базу".

Від моменту створення, станом на 31 травня 2023 року, до Нацбюро надійшло понад 305 тисяч дзвінків і понад 120 тисяч звернень через сайт, електронну пошту та чатботи.

Були створені реєстр оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора (військовополонені оборонці України; мирні (цивільні) заручники); реєстр депортованих та примусово переміщених цивільних осіб, зокрема дітей, реєстр осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи та реєстр військовополонених ворогів.

Спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста працівники бюро забезпечили листування між українськими полоненими та їхніми рідними. З серпня 2022 року було отримано 2458 листів від наших полонених та передано їм від рідних 4040 листів.

Снимок экрана 2023-06-05 112421.png

1 серпня 2022 року була створена інформаційна вебплатформа «Діти війни», яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни Російської Федерації проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), та тих, кого вдалося розшукати та врятувати.

депортація дітей НІБ зниклі безвісти дані полонені

Знак гривні
Знак гривні