Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило бум фінансування "чистої" енергетики, – дослідження

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило бум інвестицій у чисту енергетику, які значно випереджатимуть витрати на викопне паливо.

Про це свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), пише The Guadrian.

У звіті МЕА зазначається, що цього року інвестиції в екологічно чисту енергетику сягнуть $1,7 трлн (£1,4 трлн), оскільки інвестори звертають увагу на відновлювані джерела енергії, електромобілі, ядерну енергетику, електромережі, сховища та інші низьковуглецеві технології.

Водночас інвестиції у вугілля, газ і нафту зростуть до трохи більш як $1 трлн, повідомляє МЕА.

Агентство, що базується в Парижі, виявило, що інвестиції в чисту енергетику були стимульовані багатьма факторами. Однак основними чинниками є нестабільні ціни на викопне паливо, а також підвищена стурбованість з приводу енергетичної безпеки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Чиста енергетика розвивається швидко – швидше, ніж багато хто може собі уявити. П'ять років тому глобальні інвестиції в енергетику становили $2 трлн, з яких $1 трлн припадав на чисту енергетику, а $1 трлн – на викопні види палива. Сьогодні $1 трлн – на викопне паливо і $1,7 трлн – на чисту енергетику. Це вражаюча трансформація, яка матиме наслідки для енергетичних ринків та зміни клімату", – сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

За словами Біроля, бум чистої енергетики особливо помітний в інвестиціях у сонячну енергетику. "Вперше в історії обсяг інвестицій у сонячну енергетику перевищив обсяг інвестицій у видобуток нафти. Це може бути символічно, але це дуже важливо, тому що це показує, що тенденція змінюється", – сказав він.

Звіт МЕА показав, що інвестиції в чисту енергетику значно перевищили витрати на газ, вугілля та нафту, оскільки уряди все більше занепокоєні розвитком безпечних, власних джерел енергії.

Однак у звіті МЕА застерігається, що війна Росії в Україні також призвела до збільшення інвестицій у видобуток нафти й газу, які, як очікується, зростуть на 7% у 2023 році, повернувшись до рівня 2019 року.

глобальні зміни зміни клімату енергетика російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні