Що відбувається у Бєлгородській області РФ: версії, реакції, наслідки

Після рейду "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії" (ЛСР) у Бєлгородську область 22 травня і їхніх заяв про "звільнення" кількох населених пунктів у Росії спостерігається чимале "занепокоєння". Зокрема, про це заявив речник російського диктатора Пєсков, додавши, що стабілізація на Бєлгородщині вимагає від Кремля "великих зусиль".

Реакція в Росії: паніка та критика

Як пише у свіжому звіті Інститут вивчення війни, рейд російських добровольців у Бєлгородській області (РФ) викликав у російському інформпросторі паніку, а також критику за нездатність зміцнити кордони та слабкість зведених у регіонах укріплень.

"Деякі "військкори" зациклилися на тому, що РДК і ЛСР складаються в основному з росіян, і затаврували їх зрадниками РФ, інші також припустили, що атака була цілеспрямованою інформаційною операцією, покликаною відвернути увагу від Бахмута і викликати паніку в російському інформаційному просторі напередодні можливого українського контрнаступу", – пишуть аналітики інституту.

Хоча більшість російських мілблогерів відреагували з порівняно різною стурбованістю, тривогою та гнівом, інформаційний простір не об'єднався навколо однієї узгодженої реакції, що свідчить насамперед про те, що атака застала російських коментаторів зненацька, резюмують в ISW.

Наслідки рейду

23 травня у Бєлгородській області, за даними місцевої влади, проходить нібито "зачистка" території силовиками. Місцевих мешканців просять не повертатись до своїх домівок, бо так звана "контртерористична операція", оголошена 22 травня, все ще триває.

Слідчий комітет РФ порушив через події в Бєлгородській області справу за шістьма статтями (теракт, замах на життя правоохоронців, замах на вбивство, умисне знищення чи пошкодження майна, незаконний обіг зброї, незаконний обіг вибухівки).

Тим часом, як інформує Цензор.НЕТ, бійці Легіону "Свобода Росії" та РДК розпочали будівництво фортифікаційних споруд на захопленій ними території КПП "Грайворон".

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела у розвідці, через ситуацію на кордоні у Бєлгородській області Росія хоче перекинути туди додаткові війська. В тому числі деякі боєздатні підрозділи, що воюють на території України.

"Зокрема на даний час приймається рішення щодо можливого переміщення підрозділів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії (постійний пункт дислокації Валуйки, Бєлгородська область) з району бойових дій (Макіївка, Площанка Луганської області) до Бєлгородської області", – повідомило джерело.

За даними джерела Новая газета Европа, військові РФ стягнули в область приблизно 3200 бійців та 20 одиниць техніки мотострілецьких військ, а також приблизно 1 тисячу осіб і 40 одиниць техніки армійських спецпризначенців. У регіон направлені співробітники "Альфи" і "Вимпела" центру спецпризначення ФСБ РФ.

За даними інтерактивної карти Deep State так звана "сіра зона" в Бєлгородській області займає площу в 31,07 квадратних кілометрів. При цьому бійці "Російського добровольчого корпусу" та Легіону "Свобода Росії" заявляють про подальше звільнення Росії та додають, що "продовжують рух далі".

Водночас у міноборони РФ заявили, що нібито "розгромили" "націоналістичні формування" на території Бєлгородської області.

Своєю чергою в легіоні "Свобода России"заявили, що продовжують разом з "Російським добровольчим корпусом" звільняти Бєлгородську область, інформує УП. Там наголошують, що російська армія нічого не змогла протиставити "патріотам-добровольцям".

Увечері 23 травня російська влада заявила про скасування "режиму контртерористичної операції".

У легіоні "Свобода Росії" стверджують, що під час операції на території Бєлгородської області РФ були "розгромлені" сили ФСБ, а також знищена мотострілецька рота ЗС РФ.

Де зараз перебувають бійці легіону і чи зазнали вони втрат, не повідомляється. Російський добровольчий корпус, який також брав участь в операції, о 17:56 опублікував два відео, інформує Liga.net. На одному з них бійці з жовтими пов'язками на руках їдуть у бік КПП, на іншому з великої відстані знято невідомі об'єкти, що димляться.

ВЕРСІЇ

"Внутрішня криза" у Росії

У Міноборони України називають те, що нині відбувається у Бєлгородській області РФ внутрішньою кризою, яка назрівала ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

"Усі розуміють, що цей режим треба змінювати. Ця критична маса просто назбиралася саме зараз. Це не те, що виникло раптом. Це невдоволення поступово накопичувалось.

Тобто, це внутрішньоросійські тенденції, продиктовані бажанням громадян змінити політичний устрій країни та припинити криваву війну, яку розв’язав кремль", – заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Неминучі партизанські рухи

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні закручених гайок завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках.

"Україна із цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області Росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії", – зазначив Подоляк.

Підготовка України до контрнаступу

Події в російському місті Бєлгород можуть бути продовженням операцій з підготовки до контрнаступу України. Таку думку висловив екскомандувач Сухопутних сил США у Європі, генерал у відставці Марк Гертлінг.

Він зазначив, що, ймовірно, Україна може використати три поширених маневри.

Перший – це рейди. "Рейд – це раптовий напад з певною метою. Рейди ставлять під загрозу або знищують обмежену мету, під час рейду можна вбити або захопити невеликі групи ворожих солдатів або техніку, звільнити полонених або змусити противника рухатися для захисту об'єкта рейду", – пояснює Гертлінг.

За його словами, доктрина передбачає, що рейди тривають "...достатньо довго, щоб досягти поставленої мети, [викликати плутанину або паніку у військах противника], після чого рейдові сили відступають....". Рейд є несподіванкою для ворога, збиває ворога з його плану і викликає плутанину.

Другий – це обманні маневри. Як пояснює Гертлінг, це наступальні дії, які зазвичай вимагають від дружніх сил вести обмежений бій з ворогом. Мета – створити видимість атаки або початку наступу (до початку реального наступу) без рішучого вступу в бій дружніх сил.

Третій – демонстративні наступальні дії. У їхніх межах підрозділи пересуваються, створюючи враження, що вони формуються для атаки. Це демонстрація сили на полі бою, з метою збити з пантелику, але не вступати в контакт з противником. Зазвичай це робиться в рамках обманних операцій (за допомогою диму, вогню, сигналів тощо).

"Це все військові плани та дії, які зазвичай відбуваються перед великими наступальними операціями, щоб збити ворога з пантелику щодо того, де буде відбуватися основна атака", – підсумовує екскомандувач Сухопутних сил США у Європі.

російські добровольці РДК рейди контрнаступ бєлгород

Знак гривні
Знак гривні