Британсько-українське "Євробачення": найцікавіші моменти конкурсу

67-й Пісенний конкурс «Євробачення» проходить у Ліверпулі від імені України, яка здобула перемогу в Турині минулого року, але не може провести конкурс через війну.

Два півфінали і фінал «Євробачення-2023» відбуваються в Ліверпулі на арені M&S Bank, яка вміщає 11 тисяч глядачів. У конкурсі беруть участь 37 країн.

Представником України на «Євробаченні-2023» є гурт TVORCHI, який одразу потрапляє у гранд-фінал шоу 13 травня, де виступить під номером 19 з оновленою версією пісні «Heart of Steel».

Організатори «Євробачення-2023» зазначають, що оформлення заходу було створено спільно з українською дизайнерською агенцією, а музичний супровід написано разом з українськими музикантами. На їхню думку, це «найкращий спосіб відобразити та відсвяткувати перемогу України на "Євробаченні" та показати, що ми об'єднані музикою у ці скрутні часи».

13 травня у гранд-фіналі «Євробачення-2023» за перемогу змагатимуться 26 учасників, а саме: 20 переможців півфіналів, представники «великої п’ятірки» та минулорічний переможець конкурсу — представник України.

У гранд-фінал "Євробачення-2023" у першому півфіналі пройшли такі конкурсанти:

У гранд-фінал конкурсу у другому півфіналі пройшли такі конкурсанти:

Ведучими другого півфіналу «Євробачення-2023» були фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна (вона також відкривала конкурс), британки Ханна Веддінгхем та Аліша Діксон. 

645b3f806505f.jpg.webp

Юлія Саніна, фронтвумен гурту The Hardkiss, відкрила пісенний конкурс "Євробачення-2023" у Ліверпулі в образі, створеному українськими дизайнерами. Фото: Vogue Україна

Виступ Марії Яремчук

Під час другого півфіналу "Євробачення", крім власне виступів конкурсантів, на сцені з'явилися українські музиканти, що заспівали "Щедрика".

Представниця України на "Євробаченні-2014" Марія Яремчук, учасниця "Дитячого Євробачення" Злата Дзюнька та репер OTOY виконали попурі найвідоміших українських музичних творів у сучасному аранжуванні.

Зокрема, Марія Яремчук заспівала композицію свого батька, Назарія Яремчука, "Родина".

Перформанс "Музика єднає покоління" розповідає про зв'язок між різними поколіннями українців та культовою музичною спадщиною нашої країни.

Виступ Руслани

З нагоди «Євробачення-2023» переможниця «Євробачення-2004» Руслана взяла участь у низці заходів у Ліверпулі, після чого в Лондоні виступила на прийомі прем'єр-міністра Ріші Сунака.

346289931_743805297427302_6828881448594226511_n.jpg

«Це був особливий прийом прем’єр-міністра Rishi Sunak на честь України та з нагоди #Євробачення, яке Великобританія проводить від імені України під нашими національними кольорами. На прийомі була також присутня перша переможниця Євробачення від Великобританії  Sandie Shaw», — зазначає Руслана на своїй фейсбук-сторінці.

Дні України в Eurovision Village

Пісенний конкурс «Євробачення» — це не лише виступи конкурсантів, а ще й різноманітна культурна програма, яка триває на різних майданчиках Ліверпуля. Оскільки цього року Велика Британія приймає «Євробачення-2023» від імені України, то і кількість українських прапорів, артистів дуже висока. А от костюми  минулорічних переможців «Євробачення» Kalush Orchestra навіть опинились  у британському музеї.

Борщ від шеф-кухаря Євгена Клопотенка, виступи Jerry Heil, alyona alyona, GO_A, а також цьогорічних представників від України на пісенному конкурсі — гурту TVORCHI — така різноманітна програма чекала на гостей Eurovision Village.

Антивоєнна пісня конкурсу

Під час першого півфіналу цьогорічного пісенного конкурсу «Євробачення» представники Хорватії виконали пісню про «Mama ŠČ!», у якій ідеться про війну і про «маленького психопата». Саме з цією піснею хорвати отримали право виступити у гранд-фіналі конкурсу.

І хоча прямо в пісні не згадується, про кого саме йдеться, глядачі вже давно інтерпретувати її як імовірну критику президента Росії Володимира Путіна та його вторгнення до України. «Мама купила трактор, мама цілувала придурка… цього маленького психопата, мерзенного маленького психопата, крокодила-психопата, мамо, я йду на війну», — йдеться у тексті пісні.

Виступ Зеленського

Європейська мовна спілка оприлюднила заяву, у якій обґрунтувала відмову у виступі на пісенному конкурсі «Євробачення-2023» президенту України Володимиру Зеленському. Організатори «Євробачення-2023» зазначають, що пісенний конкурс є розважальним шоу з прописаними  чіткими правилами, серед яких і неполітичний характер події.

«Цей принцип забороняє можливість робити політичні чи подібні заяви в рамках конкурсу. Прохання Зеленського виступити перед публікою на конкурсі, на жаль, не може бути задоволене, оскільки це суперечило б правилам», — підкреслено у заяві.

Водночас прессекретар Володимира Зеленського Сергій Никифоров на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що Офіс Президента України не звертався до організаторів пісенного конкурсу "Євробачення" з пропозицією онлайн-виступу Володимира Зеленського.

У фрагменті використано матеріали Суспільне Культура, Детектор суспільного мовлення, Апостроф.

Євробачення війна культура україна-британія

Знак гривні
Знак гривні