ЗСУ системно знищують російську ППО напередодні контрнаступу – Forbes

Українським військовим вдається систематично знищувати російські засоби ППО, які прикривають сухопутні сили РФ. Це може зіграти велику роль у майбутньому контрнаступі, дозволяючи ЗСУ контролювати повітряний простір над Україною.

Про це пише Forbes.

Зазначається, що російські збройні сили мають потужний набір систем протиповітряної оборони, деякі з їхніх систем новітні й здатні відбивати дуже складні ракетні атаки.

"Доктринально російська батальйонна тактична група (БТГ) містить один взвод протиповітряної оборони, до складу якого входять дві системи "Стріла-10" і два комплекси "Тунгуска" (або аналоги).

Малоймовірно, що росіяни змогли оснастити всі свої підрозділи цими системами, і їм доводиться покладатися на старі радянські комплекси для багатьох своїх БТГ. Ця тенденція спостерігається на багатьох платформах їхнього обладнання. Старі радянські системи менш броньовані й менш мобільні, що полегшує українцям їхнє виявлення і знищення", – зазначає видання.

Fobes нагадує, що російські системи протиповітряної оборони довели свою ефективність у 2014 році під час захоплення Росією Криму та частини Донбасу. Проте протягом нинішньої війни жодна зі сторін не змогла здобути перевагу в повітрі. Особливо після того, як основні бойові дії сконцентрувалися на Донбасі, обидві сторони змогли створити досить потужну мережу протиповітряної оборони, яка обмежила авіаційні операції.

Видання пише, що ЗСУ систематично вражають російські системи протиповітряної оборони від початку війни. За даними Oryxspioenkop, що на основі відкритих даних веде статистику втрат українських та російських сил у війні, українці, хоч і втратили значну частину авіації та ППО, але також змогли знищити чимало російських протиповітряних систем. Малоймовірно, що Росія має можливість замінити ці втрати сучасними засобами ППО, покладаючись на застаріле радянське обладнання.

Натомість Україна компенсує свої втрати та посилює ППО завдяки допомозі західних партнерів. Зокрема, ракетному комплексу "Патріот", який, як повідомляється, збив російську ракету "Кинжал".

"Важливим показником занепаду російських систем протиповітряної оборони є включення ракет "Гідра-70" до нещодавнього пакета військової допомоги, наданої Україні Сполученими Штатами Америки. Hydra-70 – це ракети класу "повітря-земля", які зазвичай використовуються на борту американських гелікоптерів і літаків для забезпечення ближньої повітряної підтримки. Вочевидь, їх використовуватимуть для посилення українських авіаційних підрозділів", – пише Forbes.

Видання підсумовує, що війна в Україні є прикладом вивчення ролі технологій на сучасному полі бою: "Очікувалося, що повітряна війна відіграватиме вирішальну роль у війні, однак засоби протиповітряної оборони відіграли велику роль у перешкоджанні обома сторонами використання повітряного простору. Оскільки війна триває, нові засоби протиповітряної оборони України від НАТО в поєднанні зі знищенням російських засобів ППО можуть призвести до того, що українці відкриють свій повітряний простір у міру того, як насувається їхній контрнаступ".

ППО втрати ворога контрнаступ зсу

Знак гривні
Знак гривні