В яких регіонах є найбільший приріст частки україномовного населення і хто найактивніше переходить на українську – опитування

Більшість громадян України спілкуються українською в побуті та надають перевагу вітчизняній чи західній музиці.

Тенденція переходу на спілкування українською зберігається стійкою, про це свідчать дані восьмої хвилі дослідження “Градус суспільства під час війни”, проведеної Gradus Research наприкінці квітня 2023.

Якщо до повномасштабної війни більшість респондентів у побуті зазвичай розмовляли російською мовою (56%), а українською користувалися 43% респондентів, то наразі картина протилежна: більшість у повсякденному житті спілкується українською — 61%.

Мова спілкування в побуті (в динаміці).png

Найбільший приріст частки україномовного населення спостерігається у південному регіоні (+23%) та у Києві (+23%), а також у східному (+19%) регіоні України.

Найбільш активно переходить на українську в побуті молодь (18-24 роки) та старша вікова група (55-60 років).

Що ж до споживання музики виконавців з країни-агресора, то майже половина опитаних громадян України (45%) відмовилися повністю від її прослуховування після початку повномасштабного вторгнення. Ще 20% респондентів стверджують, що не слухали її і до війни. Близько чверті респондентів (22%) слухають, але значно менше, ніж раніше. І лише 7% опитаних слухають такий контент у тому самому обсязі.

Повний звіт дослідження доступний на сайті Gradus Research за посиланням.

соціологія українська мова опитування

Знак гривні
Знак гривні