Кремль хоче приховано набрати 400 тис. росіян на війну в Україні, але є нюанси – WP

Російські чиновники намагаються залучити сотні тисяч військових для участі у війні в Україні, не розлютивши при цьому громадськість, але плани військових викликають тривогу серед інших урядовців РФ, стурбованих зростаючою нестачею робочої сили в цивільному секторі.

Про це пише The Washington Post з посиланням на злиті в мережу секретні документи американської розвідки.

Згідно з одним розвідувальним документом, у середині лютого президент РФ Путін "нібито підтримав" пропозицію своїх військових "нишком набрати" 400 000 додаткових військових протягом 2023 року для війни в Україні.

"Росія публічно не розголошує, скільки солдатів вона відправила в Україну або втратила там. Але різні оцінки вказують на те, що близько половини з приблизно 500 000 військовослужбовців, розгорнутих або мобілізованих за останні 15 місяців, залишаються в наявності", – пише WP.

Щоб захистити Путіна від негативної реакції і відвернути будь-яке суспільне невдоволення від Кремля, нинішні плани передбачають залучення регіональних губернаторів до організації призовних кампаній, а також продовження вербування чоловіків з російських в'язниць, йдеться в іншому документі американської розвідки.

"Очевидне політичне небажання віддавати наказ про подальшу мобілізацію для поповнення втрат російських військових в Україні змушує вищих посадових осіб розглядати менш централізовані стратегії боротьби з нестачею кадрів", – йдеться в документі, датованому 17 лютого.

Окремо від мети призову 400 000 чоловіків на війну цього року, в оновленій інформації ЦРУ йдеться про те, що чиновники Міністерства оборони Росії "повідомили про план, який підтримується Путіним", щодо набору понад 415 000 контрактників у 2023 році.

В оновленій інформації не наводиться контекст цієї мети, але ця цифра, ймовірно, є частиною публічно оголошеного міністром оборони Сергієм Шойгу плану розширення Збройних сил РФ до 1,5 мільйона з 1,15 мільйона до 2026 року. Згідно з планом, солдати-контрактники мають складати майже половину від загальної кількості особового складу.

Найближчою метою Росії, схоже, є набір 415 000 контрактників, з яких "300 000 служитимуть резервом, а 115 000 сформують нові підрозділи або поповнять недоукомплектовані частини, виходячи з поточних оцінок, що російські війська в Україні мають дефіцит у 50 000 бойових і 40 000 резервних військовослужбовців", – йдеться в документі.

У документі зазначається, що проти плану виступили деякі російські економічні чиновники, стурбовані потенційним впливом на цивільну робочу силу. (Через війну в Україні Росія зіткнулася з найбільшим за останні 20 років дефіцитом робочої сили, і бізнес намагається знайти кваліфікованих працівників, свідчать дані російських аналітиків).

"Минулого тижня російські законодавці поспіхом ухвалили закон, що дозволяє електронний призов, що робить майже неможливим для чоловіків легально уникнути призову. Цей крок викликав спекуляції щодо другої хвилі мобілізації, але поки що російські чиновники, схоже, віддані менш помітним методам, таким як популяризація переваг військової кар'єри для збільшення добровільного набору на службу", – пише WP.

втрати ворога кремль мобілізація РФ

Знак гривні
Знак гривні