Як нинішня фаза війни може вплинути на наступні місяці

Військовий аналітик Центру військово-морського аналізу (CNA) Майкл Кофман пише про поточний перебіг війни, зимовий наступ Росії, битву за Бахмут і те, як ця фаза може вплинути на наступні місяці. Наводимо переклад треду.

Російський наступ на Донбасі ще не закінчився, але його темпи та інтенсивність знизилися. Досягнувши незначних успіхів, російські війська, ймовірно, готуються перейти до оборони в очікуванні українського наступу.

Під Вугледаром російські війська втягнули найкращі частини двох бригад на мінні поля та ПТРК ЗСУ, а потім переключилися на Авдіївку. Там вони створили часткове оточення, але ЗСУ, можливо, стабілізували ситуацію на цьому етапі (це незрозуміло).

Багато відео зі скаргами, схоже, походять з околиць Авдіївки, де російські мобілізовані територіальні війська були приписані до корпусу "ДНР". Їх повертають на поле бою, ймовірно, батальйонними або ротними підрозділами, і кидають в піхотні атаки.

Інші гарячі точки фронту: Кремінна – Лиман, Білогорівка, Мар'їнка: тут точаться бої з перемінним успіхом, де росіяни намагаються досягти переваги. Загалом, якість ЗС РФ видається недостатньою для відновлення наступального потенціалу, тому більшість атак здійснюються силами ВДВ або морської піхоти.

Отже, російський наступ проходить приблизно так само погано, як і очікувалося. Питання в тому, наскільки російські війська виснажаться і будуть змушені нормувати боєприпаси. Путін публічно коментував нестачу артилерійських боєприпасів, що змушує обмежувати їхнє використання.

Я дотримуюся думки, що Герасимов (командувач російськими силами вторгнення – ред.) виснажує війська несвоєчасною безглуздою серією наступальних операцій, перемоги в яких не змінять стратегічної картини для Росії, але можуть зробити ЗС РФ вразливішими.

339824075_885549035840000_1232651153438204662_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Тим часом ЗСУ розгортає значні додаткові сили: три корпуси, що складаються з шести маневрових бригад, та допоміжні підрозділи. Скільки з цих підрозділів буде укомплектовано і підготовлено до моменту контрнаступу – невідомо.

Деякі бригади будуть повністю оснащені західною бронетехнікою. Проте вони можуть складатися з нещодавно мобілізованих військовослужбовців і мати дуже жорсткий режим підготовки. Злагодженість дій підрозділів і спроби проведення загальновійськових маневрів можуть виявитися складними.

У мене склалося враження, що залишаються прогалини в засобах прориву, розмінуванні, бойовому інженерному забезпеченні, наведенні мостів, підтримці, а також у таких ключових елементах, як зв'язок, нічне бачення, розвідка та спостереження.

Російські військові, ймовірно, мають достатньо живої сили та резервів, щоб організувати вперту оборону, а також мінні поля й окопи. Це не означає, що ЗСУ не можуть прорвати лінію фронту, але минулі наступальні операції свідчать про те, що у ЗСУ є проблеми з утриманням динаміки після прориву.

Якщо коротко зупинитися на людських ресурсах, то російська армія все ще має довготривалу проблему з живою силою. Керівництво країни прагне уникнути чергової хвилі мобілізації. На даному етапі вони намагаються набрати 400 тис. контрактників.

По всій Росії триває загальнонаціональна кампанія з набору на контрактну службу з оголошеннями та мобільними рекрутинговими центрами. Регіони, ймовірно, мають квоти, а державні підприємства використовуються як інструменти найму. Минулого року це спробували зробити, і результати виявилися невтішними. Хоча частина російського суспільства підтримує війну або мовчки з нею погоджується, більшість не бажає брати в ній участь, попри запропоновані гроші.

Тому я підозрюю, що для ротації військ і заміщення втрат Москва знову вдасться до мобілізації наприкінці цього року. Я припускаю, що якщо буде ще одна хвиля мобілізації, то це буде літо/осінь, залежно від того, що відбуватиметься на полі бою.

Росія щойно розпочала призов на строкову службу, в межах якого планують призвати 147 тис. осіб, що є значним збільшенням порівняно з минулими роками.

Повертаємось до Бахмута. За останні кілька тижнів російські бойовики змінили підхід, просуваючись на північний захід від міста до водоканалу і вглиб міста з трьох боків. Хоча сили ЗСУ не були оточені, ситуація залишається небезпечною і нестабільною. Карта березня.

Fs3sMxFX0AMNyEM.jpg

У Бахмуті ЗСУ намагалися виснажити російські сили та стримати їх на достатній час для початку весняного наступу. Але доказів того, що ЗСУ все ще мають суттєво сприятливий коефіцієнт виснаження ЗС РФ, або що вони стримують значні російські сили, небагато.

Про те, чи має утримання Бахмута військовий сенс, можна буде судити пізніше. Це в кращому разі неповна картина, і у ЗСУ немає легких варіантів: утримувати, відступити, контратакувати, перенести терміни весняного наступу. Але за останній місяць найманці "ПВК Вагнера" просунулися вглиб міста.

Бахмут важливий не тому, що він безпосередньо перешкоджатиме наступальним перспективам ЗСУ, а тому, що якість сил важко відновити (а боєприпаси обмежені). Те, що Україна витратить зараз, вона може недоотримати пізніше цього року, коли наступ завершиться, і їй, можливо, буде важко втримати динаміку.

Українські військові краще мотивовані і більш адаптовані, ніж російські, але після більш ніж року бойових дій на перший план вийшли питання якості збройних сил, і відбуваються внутрішні зіткнення, оскільки дві військові культури некомфортно співіснують в одній і тій самій армії.

Україна не може дозволити собі бути марнотратною, оскільки те, що слідує за серією успішних наступальних операцій, може виявитися схожим на період виснаження у грудні-лютому. Навіть якщо буде досягнута повна воєнна перемога, війна може продовжитися як транскордонна війна на виснаження.

Щоб уникнути короткостроковості в оцінках, важливо враховувати, що буде після наступу України. США та європейські країни можуть підтримувати військові зусилля України, але можуть не мати змоги забезпечити вирішальну військову перевагу над Росією протягом деякого часу після цього періоду.

Отже, ЗСУ мають критичне вікно можливостей, яке визначатиме очікування. ЗСУ постійно перевиконують очікування, тоді як сили РФ не досягають очікуваних результатів. Тому я обережно оптимістичний, але занепокоєний невизначеністю щодо того, що буде далі.

стратегія битва за донбас хід війни контрнаступ зсу тактика

Знак гривні
Знак гривні