Партія прем’єрки Санни Марін зазнала поразки на виборах у Фінляндії: у чому причина

У Фінляндії на парламентських виборах у неділю, 2 квітня, найбільше голосів здобули дві опозиційні сили — права Національна коаліційна партія (НКП) та ультраправі “Справжні фіни”. Соціал-демократична партія прем’єр-міністерки Санни Марін посіла третє місце.

Як повідомляє Associated Press, за результатами підрахунку голосів у неділю, НКП набрала 20,8% голосів, а “Справжні фіни” — 20,1%. СДП Марін здобула 19,9% голосів. Явка виборців склала 71,9%. Санна Марін уже визнала поразку.

НКП здобула 48 місць у 200-місному парламенті Фінляндії, що на 10 більше, ніж у парламенті попереднього скликання, тоді як "Справжні фіни" отримали 46 місць, що на сім депутатів більше, а СДП — 43 місця, що на три депутати більше.

"Схоже, що попиту на політику, запропоновану урядом Санни Марін (СД), більше немає, хоча її уряд прагнув розширити обов'язкову освіту, реформувати структуру соціальних і медичних послуг і провадити активну кліматичну політику і розвивати захист прав людини. Водночас зростав державний борг. Більша частина грошей йшла на антикризове управління, а також на інші постійні витрати", — пише фінське видання Yle.

510f5de53e8c13b7826bb5d5e4356e52_1653561132_extra_large.jpeg

Санна Марін і Володимир Зеленський. Фото: сайт президента України

Після оголошення офіційних результатів виборів, Національна коаліційна партія і її голова Петтері Орпо матиме перший шанс сформувати коаліцію. Партія лідирувала в опитуваннях майже два роки, хоча останніми місяцями її перевага зменшувалася. НКП обіцяла у разі приходу до влади скоротити витрати та зупинити зростання державного боргу. “Справжні фіни” теж підтримують за політику жорсткої економії, а також активно виступають проти збільшення мігрантів у Фінляндії (хоча, як зазначає Yle, зараз країна фактично приймає лише біженців з України)

"37-річна Марін, наймолодша прем'єр-міністр у світі, яка вступила на посаду у 2019 році, вважається прихильниками по всьому світу рольовою моделлю тисячоліття для прогресивних нових лідерів, але на батьківщині вона зіткнулася з критикою за свої вечірки та державні витрати її уряду.

Хоча вона залишається дуже популярною серед багатьох фінів, особливо серед молодих поміркованих людей, вона викликає антагонізм у деяких консерваторів через щедрі витрати на пенсії та освіту, які вони вважають недостатньо ощадливими.

Орпо звинуватив Марін у підриві економічної стійкості Фінляндії в той час, коли енергетична криза в Європі, спричинена війною Росії в Україні, сильно вдарила по країні, а вартість життя зросла", — пише Reuters.

Утім, у питанні підтримки України Петтері Орпо однозначний: "Перше, що я скажу Україні: ми стоїмо поруч з вами, з вами, — сказав Орпо в інтерв'ю Associated Press на заході з нагоди перемоги НКП. — Ми не можемо змиритися з цією жахливою війною. І ми зробимо все необхідне, щоб допомогти Україні, українському народу, тому що він бореться за нас. Це очевидно".

санна марін вибори фінляндія

Знак гривні
Знак гривні