Рада призначила трьох міністрів – Камишіна, Лісового, Федорова: що про них відомо

Верховна Рада призначила Олександра Камишіна міністром з питань стратегічних галузей промисловості, Оксена Лісового міністром освіти, а Михайла Федорова віцепрем’єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністром цифрової трансформації України. ТЕКСТИ зібрали все, що відомо про нових міністрів.

Оксен Лісовий

"Оксен Лісовий – це один із найкращих керівників, з яким мені доводилося працювати. Його призначення на посаду міністра освіти і науки України може стати кращим кадровим рішенням цієї влади", – розповів речник Головного штабу Української добровольчої армії Дмитро Сінченко.

337348803_5952732831470367_2367038938695712920_n.jpg

Оксен Лісовий. Фото: Денис Шмигаль/Фейсбук

Як повідомляє zaxid.net, 50-річний Оксен Лісовий народився на Київщині в сімʼї філософа і правозахисника Василя Лісового та педагогині Віри Лісової-Гриценко. Василь Лісовий виступив із відкритим листом на захист шістдесятників, за що разом із сім’єю був депортований радянською владою на Сибір. Його батько провів на засланні 11 років.

Після повернення в Україну Оксен Лісовий навчався на художника-кераміка у Решетилівському художньому училищі народних промислів, закінчив Київський державний інститут культури за спеціальністю "бібліотечно-інформаційні системи". Працював учителем у Києво-Могилянському колегіумі та тренером із фехтування.

У 2010 році очолив Малу академію наук України (МАН). "Мала академія наук України – освітня система, яка забезпечує організацію і координацію науково-дослідницької діяльності учнів, сприяє нарощуванню наукового потенціалу країни", – пояснюється на сторінці МАН. У 2018 році Мала академія наук України здобула статус Центру наукової освіти II категорії під егідою ЮНЕСКО і статус Академії Copernicus. МАН проводить олімпіади та конкурси для учнів, створює по всій Україні наукові відділення та секції, пропонує освітянам можливості для професійного розвитку та методичні матеріали.

Оксен Лісовий ступінь кандидата філософських наук із філософської антропології, у 2015 році отримав вчене звання доцента. У 2012 році став лауреатом Державної премії України в галузі освіти, у 2021 році отримав почесне звання Заслужений працівник освіти України. У вересні 2020 року ініціював створення Музею науки України на території ВДНГ.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року добровольцем вступив до ЗСУ. Воюючи у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, дистанційно продовжував виконувати обов’язки директора МАН.

Призначення Оксена Лісового міністром освіти та науки не обійшлося без скандалу. Як пише УП, нового очільника МОН Лісового звинувачують у плагіаті. Уперше інформація про те, що у науковій роботі Лісового міститься плагіат, була опублікована на сторінці "Українського руху пацифістів". Організація відома тим, що виступає за "мирне закінчення війни і права кожної людини на відмову від військової служби". Її засновником є івано-франківський журналіст Руслан Коцаба, якого обвинувачують у держзраді. Після оприлюднення інформації про плагіат Лісовий заявив про свою нульову толерантність до академічної недоброчесності, він має намір відправити свою кандидатську дисертацію на кілька авторитетних експертиз.

Олександр Камишін

Олександр Камишін народився 2 липня 1984 року у Києві. Він закінчив у 2007 році Національний технічний університет України Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського. Крім того, протягом 2003-2005 років навчався у Міжнародному університеті фінансів. У 2010 році закінчив Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Олександр Камишін очолював Укрзалізницю з серпня 2021-го по лютий 2023. До того — менеджер у Dragon Capital і SCM, засновник компаній Latifundist Media, Grano Group, AgTech Farm та Fortior Capital.

337353060_940166200488079_7504672302368704062_n.jpg

Олександр Камишін. Фото: Денис Шмигаль/Фейсбук

З 2012 по 2019 рік працював інвестиційним менеджером у групі SCM Ріната Ахметова, де відповідав за транспортний напрям (був членом наглядової ради «Лемтрансу» та «Портінвесту»). Як пише Forbes.ua, через ескаемівський бекграунд, що передбачав конфлікт інтересів, його призначення в УЗ викликало шквал критики. Але старі зв’язки не завадили Камишіну здійснити підвищення вантажних тарифів, яке суперечило інтересам колишнього роботодавця.

Після призначення головою АТ «Укрзалізниця» компанії, які належать Камишіну (Grano Group, AgTech Farm і Latifundist Media), перейшли в незалежне управління. З інвестиційної компанії Fortior Capital, у якій Олександр — керуючий партнер, він вийшов.

Камишін має репутацію кризового менеджера. Він став керівником Укрзалізниці у той час, коли вона закінчила попередній рік зі збитком і боргами. У 2022 рік УЗ увійшла з прибутком — 460 млн грн. Під час повномасштабного вторгнення Росії Камишіну довелося стикнутися з викликом евакуації мільйонів людей. Зрештою йому вдалося стабілізувати роботу Укрзалізниці в умовах війни.

Камишін вперше охарактеризував словами «залізні люди» залізничників — усіх працівників Укрзалізниці, які від початку повномасштабного вторгнення РФ рятували людей з гарячих точок України. Далі цей термін поширили й на інші проєкти компанії: «Залізна допомога», «Залізна родина», «Залізна дипломатія» тощо.

27 лютого 2023 року подав у відставку з посади голови правління Укрзалізниці, заявивши про плани очолити Офіс з євроінтеграції Укрзалізниці в Європі. 3 березня 2023 року був призначений позаштатним радником президента України.

Михайло Федоров

Михайло Федоров опинився на новій посаді віцепрем'єра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, до того був віцепрем’єром – міністром цифрової трансформації. Ініціатор електронного сервісу державних послуг Дія та концепції "держава в смартфоні". Наймолодший міністр в історії української політики (народився 21 січня 1991 року у Василівці, Запорізька область). До того був народним депутатом і радником Зеленського (поза штатом) з цифрового напрямку.

У 2009 — 2014 роках Федоров навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті соціології та управління. Закінчив «Вищу політичну школу» та «Освітню школу представників НАТО в Україні». У 2015–2019 роках – засновник та гендиректор інтернет-агенції SMMSTUDIO. Основна діяльність агенції полягала у налаштуванні успішних рекламних кампаній у соціальних мережах У 2019-му – керівник диджитал-напряму виборчої кампанії Володимира Зеленського.

336783123_1377921779665951_866679178953852189_n.jpg

Прем'єр Денис Шмигаль і віцепрем'єр Михайло Федоров. Фото: Денис Шмигаль/Фейсбук

За час великої війни за участі Федорова були розширені сервіси у Дії та реалізовані два масштабних проєкти: платформа для збору пожертв з усього світу на підтримку України UNITED24 та "Армія безпілотників» (проєкт передбачає закупівлю безпілотників для ЗСУ, ремонт БПЛА та системну підготовку їхніх операторів).

Через кілька днів після повномасштабного вторгнення Росії Михайло Федоров звернувся до Ілона Маска з проханням надати Україні станції Starlink. Крім Starlink, Ілон Маск передав Україні сонячні панелі та системи збереження енергії Tesla Powerwall.

камишін уряд лісовий федоров міністерства

Знак гривні
Знак гривні