Нацгвардійці збили "Перуном" російський Су-25 під Бахмутом

Розрахунки ПЗРК 3 бригади оперативного призначення Національної гвардії України «Спартан» за неповний місяць підрозділ збили п'ять повітряних цілей в районі Бахмута. 13 лютого бійці бригади знищили черговий російський штурмовик Су-25.

Про це повідомляє Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України.

Зазначається, що ввечері 13 лютого під час бойового чергування вогнева група зенітного ракетно-артилерійського дивізіону з відстані двох кілометрів вразила «Грач» однією ракетою.

«13 лютого о 18:03 вечора в районі Бахмута нацгвардійці «відпрацювали» ворожий літак Су-25, який завдавав ударів по українських позиціях і населених пунктах. В результаті бойової роботи розрахунку з ПЗРК «Перун» ворожий літак було знешкоджено. Хлопці вразили ціль з першого пострілу. Штурмовик загорівся і далі почав знижуватися за лінією перетину, доля пілотів невідома», – розповів командир дивізіону Партизан.

Знешкодив російську «сушку» гвардієць строкової служби старший солдат Максим Балута, який на початку війни 6 березня збив перший ворожий літак на Харківщині.

PZRK-Piorun.jpg

ПЗРК “Перун”. Фото: mil.in.ua

ПЗРК Piorun, також відомий як Grom-М, спільна розробка польського Військово-технологічного університету, а також компаній CRW Telesystem-Mesko sp. і Mesko S.A, інформує ukrmilitary.com. Нова пускова установка є глибокою модернізацією ПЗРК Grom, прийнятого на озброєння польської армії у 1995 році, який своєю чергою був розроблений на базі радянських ПЗРК «Игла-1» та «Игла».

Програма модернізації тривала з 2010 по 2015 рік. В результаті було значно підвищено ефективність пасивної інфрачервоної головки самонаведення – завдяки збільшенню чутливості зросла відстань, на якій ракета здатна націлюватися та вразити ціль, підвищено стійкість до перешкод, встановлено безконтактний підривач та пристосовано до роботи у нічних умовах.

Piorun призначений для ураження повітряних цілей, що летять на висоті від 10 до 4000 м і знаходяться на відстані від 500 до 6500 м. Максимальна швидкість цілей: до 400 м/с на зустрічних курсах та до 320 м/с при стрілянині навздогін. Швидкість ракети – 660 м/с. Довжина ракети – 1,596 м, вага – 10,5 кг, вага бойової частини – 1,82 кг. Вага ПЗРК – 16,5 кг.

нацгвардія втрати ворога ПЗРК авіація рф

Знак гривні
Знак гривні