Нову Зеландію накрив найсильніший в цьому столітті шторм (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Новій Зеландії оголошено надзвичайний стан через циклон "Габріель" – стихійне лихо, яке офіційні особи назвали "безпрецедентним".

Про це пише The Guardian.

"Циклон "Габріель" є найбільш значною погодною подією, яку Нова Зеландія бачила в цьому столітті. Такої сили й руйнувань, які ми спостерігаємо, не бачило вже ціле покоління", – заявив у вівторок прем'єр-міністр Кріс Гіпкінс.

Згідно з офіційними даними, близько 2 500 людей були змушені покинути свої домівки, але ця цифра може змінитися, оскільки все ще є великі території з обмеженим доступом до них.

Паводкові води затопили будинки й будівлі в деяких районах: у затоці Хокс люди ховалися на дахах, а військові гелікоптери не могли дістатися до них через погодні умови. Зсуви по всьому північному острову змели будинки та перекрили державні автомагістралі.

Міністр з питань зміни клімату Джеймс Шоу заявив про руйнівні наслідки циклону: "Це зміна клімату". У своїй гнівній промові в парламенті він засудив "втрачені десятиліття, які ми витратили на суперечки про те, чи є зміна клімату реальною і чи маємо ми щось з нею робити".

Вчені вже давно передбачали, що глобальне потепління спричинить частіші та інтенсивніші погодні явища, включно з потужнішими штормами та сильнішими зливами. Цього літа на Північному острові Нової Зеландії пройшли надзвичайно сильні дощі: метеорологічна служба повідомила у вівторок, що в Окленді лише за 45 днів цього року випало 48% річної норми опадів.

Циклон прийшов всього через два тижні після того, як рекордна кількість опадів спричинила руйнівну повінь в Окленді й Нортленді, пошкодивши тисячі будинків і забравши життя чотирьох людей. Тоді повінь була названа найбільш руйнівною кліматичною подією в історії Нової Зеландії.

Очікується, що руйнування від циклону "Габріель" перевершать його. "Лише два тижні тому ми думали, що пережили найстрашнішу кліматичну катастрофу в нашій країні, а тепер стикаємося з ще більш серйозним викликом", – сказав Шоу.

5472 (1).webp

Fiona Goodall/Getty Images

4902.webp

Fiona Goodall/Getty Images

5472 (2).webp

Phil Walter/Getty Images

4865.webp

Fiona Goodall/Getty Images

5000.webp

Hastings district council

5114.webp

Reuters

нова зеландія зміни клімату стихійне лихо

Знак гривні
Знак гривні