Чи порушують кафе та ресторани вимогу закону про заборону куріння, – моніторинг

Всеукраїнська кампанія «Молодь вільна від куріння» та громадська організація «Життя» презентували результати всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів і ресторанів щодо дотримання законодавчих норм, які забороняють куріння у таких закладах.

Упродовж вересня-грудня 2022 року волонтери всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» провели моніторинг 320 закладів, серед яких кафе (44 %), ресторани (32 %), бари (24 %) у 5 містах України: Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Тернополі.

Моніторинг продемонстрував, що п’ята частина закладів у Києві та Львові, чверть у Дніпрі та третина (!) в Одесі порушують вимогу закону про заборону куріння.

Znimok-ekrana-2023-01-31-o-13.47.15.png

У закладах, які порушують закон, було зафіксовано куріння кальянів — 88 %, вживання сигарет для нагрівання та пристроїв до них — 44 %, електронних сигарет — 27 %, та куріння класичних сигарет — 9 %. 

Відповідальність за порушення Закону несуть як курці, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення. Держпродспоживслужба веде нагляд (контроль) за субʼєктами господарювання щодо дотримання заборони куріння. Скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в  електронний спосіб навіть з мобільного телефону.

Згідно з чинним законодавством відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1 000 до 10 000 грн за кожне порушення. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3 000 грн за перше порушення впродовж року та 15 000 грн за кожне наступне.

куріння волонтери здоров'я ресторани моніторинг

Знак гривні
Знак гривні