"Орбан міг бути інформатором у 80-х. Можливо, це і є важелем впливу Москви", – Ференц Геленчер

У бік нинішнього прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана часто лунають закиди, що у 1980-их роках він міг бути інформатором. І такий хід подій міг би пояснити важелі впливу РФ на Орбана.

Про це в інтерв’ю Zn.ua заявив лідер угорської парламентської опозиційної партії Momentum Ференц Геленчер.

«Хоча немає однозначних доказів, та дуже часто лунають закиди, що у вісімдесятих роках Віктор Орбан міг бути інформатором. Міністерство внутрішніх справ Угорщини під час трансформації на початку дев’яностих знищило дуже багато внутрішньої документації. Але є люди, які вважають, що оригінали цих документів зберігаються в архівах Росії, і багато хто схиляється до думки, що саме ці теки і є важелем впливу Москви на Орбана», – зазначив Геленчер.

Геленчер додав, що цього не можна стверджувати однозначно, але такий хід подій багато що пояснив би. "Бо якщо ці підозри щодо Орбана як інформатора будуть доведені, то це означало б кінець його кар’єри… Я схильний вірити, що це може бути правдою», – сказав угорський політик.

Ференц Геленчер, який очолив групу угорських депутатів, що днями приїхала до Києва, пояснив, що їхній візит покликаний продемонструвати, що угорці й Угорщина — це не рівнозначно Орбану.

"Угорщина та угорці — однозначно, є друзями України, а Орбан — однозначно, є посіпакою Путіна. Оскільки правляча коаліція контролює більшість ЗМІ і витрачає на пропаганду величезні кошти, вона в принципі визначає порядок денний в інформаційному просторі моєї країни. Був час, коли в угорських ЗМІ ретранслювалися наративи Russia Today, коли висловлювалися думки, що Україна — це навіть не держава.

Дуже важливо розуміти, що в Угорщині зовнішня політика — це насамперед внутрішня політика. При нинішній угорській владі ескалація — це шлях до консолідації угорського суспільства. І те, що сьогодні відбувається в Мукачівському районі на Закарпатті, — не в інтересах України, українців, закарпатських угорців. Це інтерес Росії й угорського уряду, що намагається досягти того, аби угорське суспільство не відчувало солідарності з Україною та українцями", — пояснив опозиційний політик.

Ремарка ТЕКСТІВ: З початку повномасштабного вторгнення Росії прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан послідовно просуває російські наративи. 26 січня на зустрічі з журналістами у Будапешті Орбан виклав свою позицію щодо поточної ситуації російсько-української війни, з якої випливає, що він не вірить у перемогу України та вважає, що вона є "нічийною землею".

угорщина союзники рф орбан

Знак гривні
Знак гривні