Поля боїв в Україні замерзають. Як це вплине на фронт, – Bloomberg

Останніми днями температура в Україні знизилася, ґрунт замерз, що відчинило вікно для потенційного зимового наступу з обох боків. Але такі наступи можуть не відбутися ні зараз, ні під час більш тривалих заморозків, пише Bloomberg. Наводимо скорочений переклад тексту.

Військові аналітики кажуть, що замерзлий ґрунт важливий для просування колісних бойових та допоміжних машин. Але це лише один із багатьох факторів, необхідних для нової великої атаки. Значно важливішими є наявність резервів, техніки та боєприпасів, а також необхідність створення слабких місць в обороні противника.

Обидві сторони в російсько-українській війні вже ведуть повільні, але виснажливі наступи. Російські війська намагаються взяти Бахмут і сусідній Соледар, тоді як ЗСУ намагаються вибити окупантів з Кремінної та Сватового. Звільнення останнього дозволить Україні перерізати ключовий російський логістичний маршрут для операцій на Донбасі.

Ризик для Росії, на думку експертів, полягає в тому, що в Бахмуті вона отримає лише незначний тактичний виграш ціною величезних людських втрат. Така помилка влітку призвела до того, що російські сили були виснажені, що створило умови для успішних контрнаступів ЗСУ восени.

Нещодавно оголошені постачання бойових броньованих машин зі США, Німеччини та Франції, а також перспектива надання танків стандарту НАТО, краще підготують Україну до нового наступу.

Генеральний штаб ЗСУ донині був "майстром оперативного планування" і витратить тижні або місяці на створення умов для наступної, вирішальної фази кампанії, сказав екскомандувач сухопутних військ США в Європі Бен Годжес.

Попри те, що з 6 січня температура на сході України впала місцями до -14°C і ґрунт замерз, така температура занадто низька для солдатів, які б у разі наступу мусили проводити дні поза укриттями.

324929358_1350050545758302_3362621810095962489_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

"Людський фактор набагато важливіший за транспортні засоби", – каже Ед Арнольд, колишній британський піхотний офіцер, який зараз працює в лондонському аналітичному центрі RUSI. За його словами, в морозну погоду моральний дух, мобільність і матеріально-технічне забезпечення можуть бути підірвані.

Замерзлі акумулятори для безпілотників і радіостанцій доводиться перезаряджати вдвічі частіше, а низька видимість може вивести з ладу розвідувальні дрони, необхідні для артилерійського вогню. Оскільки в обох сторін закінчуються артилерійські снаряди, потреба в точності, яку забезпечують безпілотники, вже іноді змушує гармати на фронті замовкати.

"Усе стає набагато складнішим, – пояснює Арнольд. – Просування піхоти у звичайних умовах становить 15-20 км на день. Але за такої низької температури солдати здатні подолати лише п'ять кілометрів, тому що вони спалюють більше калорій і несуть більше їжі".

За словами Арнольда, дуже низькі температури сприяють тільки оборонним військам, які мають ефективну логістику, що дозволяє їм зберігати тепло і запасати їжу на передових позиціях на 20 днів. Це розкіш, недоступна військам у наступі, які змушені поповнювати запаси в режимі реального часу вантажівками, які постійно їздять тими самими імпровізованими дорогами, швидко руйнуючи їх.

Арнольд додає, що найбільше військове командування турбує те, що під час наступу мороз може раптово змінитися відлигою, внаслідок чого підрозділи залишаться незахищеними та без постачання, оскільки колісна техніка знову застрягне в багні. Гусенична техніка, така як танки, все ще може діяти, але тільки якщо до неї доїде паливозаправник.

Солдати, так само, залишаться без їжі, а артилерія – без боєприпасів і можливості швидко змінити позицію після стрільби, щоб уникнути контрбатарейного вогню. За прогнозами, температура на сході знову підніметься вище нуля вже наступного тижня.

"Українці мають набагато кращий варіант, – сказав Арнольд. – З тим, що вони вже мають, і з тим, що їм дає Захід, у них є один шанс для великого прориву, але не поспішайте".

Бої за Бахмут, ймовірно, залишатимуться інтенсивними незалежно від погоди, тому що російське командування змінило тактику, покладаючись на групи піхоти для прориву оборони, а не на безперервні артилерійські обстріли з наступними механізованими атаками, які пробили собі шлях крізь українські лінії оборони на Донбасі минулого літа.

Хоча Бахмут має порівняно невелике стратегічне значення, російське командування, схоже, сповнене рішучості взяти його за будь-яку ціну, тоді як головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив у грудневому інтерв'ю журналу The Economist, що пріоритетом України є не поступитися жодною територією.

фронт контрнаступ війна зима

Знак гривні
Знак гривні