Hubble зафіксував світло стародавніх зірок-блукальців, це допоможе у вивченні темної матерії (ФОТО)

Космічний телескоп NASA Hubble сфотографував світло зірок-блукальців. Space пояснює, чому це важливо.

Зірки зазвичай дуже "соціальні" істоти, адже повʼязані силою гравітації. Так вони співіснують в повномасштабних галактиках, таких як наш Чумацький Шлях, або набагато менших зоряних скупченнях.

Але по всьому Всесвіту розкидані зірки, які залишаються гравітаційно не пов'язаними з іншими, нескінченно блукаючи в безмежному просторі.

Хоча світло від цих зірок, відоме як внутрішньокластерне світло, було вперше виявлене в 1951 році Фріцом Цвіккі, нове інфрачервоне дослідження телескопа Hubble пролило світло, даруйте за каламбур, на це слабке світіння – і це дослідження може допомогти вченим розгадати таємницю походження норовливих зірок-блукальців.

3uY9SzemkSLBwq2VRX7VH-1200-80.png.webp

Зображення: NASA

У ході дослідження було вивчено 10 галактичних скупчень, або гравітаційно пов'язаних груп галактик, на відстані до 10 мільярдів світлових років. Зясувалося, що блукаючі зірки старі – їм мільярди років – і вони покинули галактичні скупчення доволі давно. Однак наразі вчені не можуть визначити, що стало причиною їхніх "блукань".

Окрім "Габбла", до цього дослідження також залучений космічний телескоп Джеймса Вебба. Вивчення зірок-блукальців можуть дати вченим нову інформацію про темну матерію – невидимий матеріал, що становить більшу частину матерії у Всесвіті та чия гравітаційна сила утримує галактики разом.

зірки hubble космос темна матерія

Знак гривні
Знак гривні