В Ірані почали страчувати учасників протестів

В Ірані виконаний другий смертний вирок щодо учасника антиурядових протестів, які розпочалися в середині вересня після смерті під час ув'язнення через "неправильне носіння хіджабу" 22-річної Махси Аміні.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що в Ісламській Республіці публічно повісили 23-річного Маджіда Реза Рахнаварда. За словами державних ЗМІ Ірану, чоловіка звинуватили у «веденні війни проти Бога», засудивши за вбивство двох співробітників сил безпеки.

Ця публічна смертна кара стала другою менш ніж за тиждень стратою людей, які брали участь у протестах проти панівної в Ірані теократії, пише агентство.

"На світанку видання Mizan опублікувала фотографії страти, на яких видно, що Рахнавард висить на будівельному крані зі зв'язаними руками й ногами, а голова покрита чорним мішком.

Напівофіційне інформаційне агентство "Фарс" повідомило, що Рахнавард вбив двох членів сил безпеки "Басидж" і поранив ще чотирьох. Угруповання "Басидж", пов'язані з елітною Революційною гвардією, були на передовій державного придушення протестів", – повідомляє Reuters.

Закликаючи до додаткових протестів по всій країні, активісти в соціальних мережах розкритикували страту 23-річного Рахнаварда як "злочинний акт" з боку клерикальних правителів для стримування інакомислення.

Державне телебачення показало відео, на якому Рахнавард заявив у суді, що він зненавидів сили "Басидж" після того, як побачив, як вони б'ють і вбивають протестувальників на відео, розміщених у соціальних мережах. Активісти заявили, що його зізнання у вбивстві співробітників сил безпеки вибите під тортурами.

Читайте також: Протести в Ірані наростають: чого хочуть люди і як реагує режим (ФОТО, ВІДЕО)

Reuters нагадує, що за кілька днів до страти Рахнаварда в Ірані повісили Мохсена Шекарі, який був засуджений за поранення ножем силовика і блокування вулиці в Тегерані. Це стало першою публічною стратою після тисяч арештів протестувальників. Правозахисні групи заявили, що Шекарі також піддавали тортурам і примушували до зізнання.

Amnesty International заявила, що влада Ірану вимагає смертної кари щонайменше для 21 людини під час "фіктивних судових процесів, спрямованих на залякування тих, хто бере участь у народному повстанні, яке сколихнуло Іран".

Читайте також: Як протести в Ірані можуть вплинути на війну в Україні

Правозахисна група HRANA повідомила, що станом на неділю, 11 грудня, в Ірані було вбито 488 протестувальників, у тому числі 68 неповнолітніх. Також було вбито 62 співробітників сил безпеки. За даними організації, 18 259 протестувальників були заарештовані.

Нагадаємо, загальнонаціональні заворушення в Ірані спалахнули три місяці тому після смерті під час ув'язнення 22-річної жінки Махси Аміні, яку заарештувала поліція моралі через неправильне носіння хіджабу.

іран протести придушення протестів права людини смертна кара

Знак гривні
Знак гривні