Ключ до припинення війни Росії проти України лежить у Криму – WP

Непохитні позиції щодо незаконно анексованого Росією Криму підкреслюють низькі шанси на мирну угоду між РФ та Україною. Про це пише The Washington Post. ТЕКСТИ наводять дещо скорочений переклад статті.

Саме в Криму в лютому 2014 року, а не в лютому 2022-го, почалося російське вторгнення й окупація України. І президент України Володимир Зеленський наполягає на тому, що лише поверненням Криму завершиться війна, і Україна переможе російських загарбників.

"Його повернення означатиме відновлення справжнього миру", – заявив Зеленський у жовтні. "Російський потенціал для агресії буде повністю знищений, коли український прапор повернеться на своє законне місце – в містах і селах Криму".

Але для російського президента Владіміра Путіна анексія Криму стала стовпом його спадщини, яка зруйнується, якщо він втратить півострів. Путін зазначив, що будь-які спроби України повернути Крим перетнуть червону лінію, і він цього не потерпить.

Надія України на повернення Криму довгий час здавалася надуманою фантазією, але нещодавні перемоги Києва на полі бою і помилки Москви несподівано зробили її правдоподібною – можливо, навіть небезпечною.

Захід, підтримуючи Україну, побоюється, що будь-яке українське військове вторгнення в Крим може підштовхнути Путіна до рішучих дій, потенційно навіть до застосування ядерної зброї. Деякі західні чиновники сподіваються, що угода про передачу Криму Росії може стати основою для дипломатичного завершення війни. Українці відкидають цю ідею як небезпечно наївну, водночас росіяни заявляють, що вони не погодяться на те, що вже належить їм.

photo_2022-10-27_09-25-28.jpg

Написи в Криму. Фото: Рух "Жовта стрічка"

Непохитні претензії на Крим ілюструють нерозв'язність конфлікту, і важко уявити, що боротьба за півострів буде вирішена без подальшого кровопролиття.

На тлі заяв заступника голови Ради безпеки РФ Мєдвєдєва про "судний день" у разі будь-яких спроб деокупації Криму Україна розробляє детальні плани реінтеграції півострова, включно з висилкою тисяч російських громадян, які переїхали туди після 2014 року.

"Абсолютно всі громадяни Росії, які приїхали до Криму, за рідкісними винятками, прибули на територію Криму незаконно, – сказала постійна представниця Зеленського в Криму Таміла Ташева. – Тому у нас один підхід: всі ці російські громадяни повинні виїхати".

За оцінками, 100 000 жителів покинули Крим після анексії Росією, але більшість залишилася, і до них приєдналися сотні тисяч росіян, яких заохочували оселитися в Криму. З 2014 року російська влада видала паспорти багатьом з 2,4 мільйона громадян півострова.

Ташева сказала, що кримчани, які залишилися, "мали на це право", і що після деокупації будуть докладені зусилля, щоб відрізнити тих, хто активно співпрацював з російською владою, від тих, хто, можливо, голосував за анексію, але став тим, що Ташева називає "жертвами пропаганди".

Однак, за її словами, всі російські громадяни, які прибули нелегально після 2014 року, повинні залишити країну. "Це питання нашої безпеки, – сказала Ташева. – Якщо всі ці російські громадяни залишаться на території Криму, вони завжди будуть загрожувати територіальній цілісності нашої країни".

Чи можливий компроміс

Відмова будь-якої зі сторін відступити загрожує перетворити війну на десятирічний конфлікт, подібний до територіального протистояння навколо Західного берега річки Йордан і Сектора Газа, Нагірного Карабаху або Курдистану.

Доцент кафедри українських студій Кембридзького університету Рорі Фіннін вважає, що компроміс у питанні Криму є малоймовірним.

"Ідея про те, що Україна повинна просто повернутися до статус-кво після 2014 року, є нерозумною, тому що все, що станеться, – це чергова ескалація", – сказав Рорі Фіннін. – Важко уявити, що українцям буде комфортно відмовитися від цієї території, знаючи, що це означає відмову від мільйонів людей. Моральна і геополітична ціна такої відмови дуже висока".

Росія також має намір зберегти свій контроль над Кримом, що викликає занепокоєння серед західних чиновників щодо крайніх заходів, до яких може вдатися Путін, щоб утримати його.

Старший науковий співробітник лондонського політичного інституту Chatham House Ніколай Петров заявив, що про відмову Путіна від Криму "абсолютно не може бути й мови", і що гучно озвучена політика реінтеграції Зеленського була одним із "спускових гачків" для повномасштабного вторгнення Путіна.

"Створення "Кримської платформи" і дозвіл, який дав Захід на розігрування цієї карти, розпочало дуже небезпечну гру, – сказав Петров. – Зрештою це призвело до цієї війни".

У нещодавньому інтерв'ю ексначальник штабу британської армії Девід Річардс заявив, що Україна у прагненні захистити Крим наражається на ризик ядерної війни. "Якщо втерти Путіну носа, він може зробити щось дуже дурне, – сказав Річардс. – Він може застосувати тактичну ядерну зброю".

photo_2022-11-09_09-32-45.jpg

Написи в Криму. Фото: Рух "Жовта стрічка"

Утім, деякі західні чиновники сподіваються, що угода по Криму може стати ключем до припинення війни, і заявили, що вважають, що Зеленський і його радники більш відкриті для потенційних поступок, ніж це випливає з їхньої риторики.

Під час перших мирних переговорів у березні Київ дав зрозуміти, що готовий до окремих переговорів щодо статусу Криму, що підвищує ймовірність того, що Зеленський може бути готовий ставитися до Криму інакше, ніж до інших окупованих Росією територій України, на поверненні яких він наполягає.

"Можна було б досягти певної домовленості щодо Криму, провести референдум під належним контролем, можливо, щось на кшталт гонконзької угоди, за якою Крим залишиться в руках Росії на кілька років", – сказав Річардс.

Крим уже восьмий рік поспіль ізольований міжнародними санкціями. Півострів переживає економічні труднощі й контролюється репресивним, встановленим Москвою урядом. Кримські татари, зокрема, зазнають переслідувань. Кремль нав'язав у Криму російську державну пропаганду як основне джерело інформації.

Враховуючи обмежений доступ до Криму та домінування російських державних ЗМІ, важко оцінити тамтешню громадську думку і те, чи змінилася вона у відповідь на війну.

Одначе, багато хто вважає, що війна, яка почалася в Криму, повинна закінчитися Кримом.

"Питання Криму, яке, як я думав до війни, буде вирішуватися десятиліттями, сьогодні є однозначним, – сказав Міхаіл Ходорковський, колишній російський нафтовий магнат і давній критик Путіна. – Важко уявити реальне закінчення війни без повернення Криму Україні".

крим деокупація криму війна переговори кримська платформа

Знак гривні
Знак гривні