"Оріон" повернувся на Землю після історичного польоту на Місяць (ВІДЕО)

Космічний корабель НАСА "Оріон" приводнився у Тихому океані у неділю, 11 грудня, після рекордної місії, подолавши понад 2,2 млн км по шляху навколо Місяця й успішно повернувшись на Землю у межах місії "Артеміда I".

Про це повідомляє NASA.

Зазначається, що приводнення "Оріона" є завершальною віхою місії "Артеміда-1", яка розпочалася з успішного запуску ракети NASA Space Launch System (SLS) 16 листопада зі стартового майданчика 39B Космічного центру NASA ім. Кеннеді у Флориді. Протягом 25,5 днів NASA випробовувало Orion в суворих умовах далекого космосу перед польотом астронавтів у межах місії "Артеміда II".

"Від запуску найпотужнішої у світі ракети до виняткової подорожі навколо Місяця і назад на Землю, це льотне випробування є великим кроком вперед у дослідженні Місяця", – сказав адміністратор НАСА Білл Нельсон.

orion_splashdown_image.jpg

Космічний корабель "Оріон" місії "Артеміда-1" приводнився у Тихому океані. Капсулу згодом забере корабель ВМС США Portland. Фото: NASA

Під час місії "Оріон" двічі облетів Місяць, наблизившись до його поверхні на відстань до 128 км.

"Після того, як Оріон успішно повернувся на Землю на горизонті окреслилася наша наступна місія, яка вперше доставить екіпаж на Місяць як частину наступної ери досліджень, – сказав представник НАСА Джим Фрі. – Це починає наш шлях до регулярної каденції місій і стійкої людської присутності на Місяці для наукових відкриттів і підготовки до польотів людей на Марс".

Під час льотних випробувань "Оріон" з трьома манекенами на борту перебував у космосі довше, ніж будь-який космічний корабель, призначений для астронавтів, без стикування з космічною станцією.

Перебуваючи на далекій навколомісячній орбіті, "Оріон" перевершив рекорд відстані, пройденої космічним кораблем, призначеним для перевезення людей, раніше встановлений під час польоту "Аполлон-13".

космос місяць наса артеміда

Знак гривні
Знак гривні