Трибунал для Путіна й інших злочинців. Як українські правозахисники домагаються міжнародного правосуддя

Після повномасштабної російської агресії правозахисники зіштовхнулися з безпрецедентною кількістю російських воєнних злочинів і працюють над комплексною стратегією міжнародного правосуддя.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла Олександра Матвійчук – очільниця «Центру громадянських свобод», який став лауреатом цьогорічної Нобелівської премії миру

"Україна зіштовхнулася з проблемою, яку я називаю прогалиною відповідальності. Коли національна правова система перевантажена величезною кількістю злочинів. А Міжнародний кримінальний суд обмежує своє розслідування до кількох обраних кейсів. Ну і тоді постає питання: а хто дасть шанс на справедливість усім сотням тисяч людей, які постраждали від воєнних злочинів?

Тому команда «Центру громадянських свобод» разом з партнерами зараз працює над комплексною стратегією міжнародного правосуддя, один з елементів якої – це створення міжнародного трибуналу", – наголосила Матвійчук.

"І ми переконуємо, що не треба жити в парадигмі Нюрнберзького процесу, коли нацистські воєнні злочинці були покарані, коли нацистський режим впав. Для чого ми ставимо справедливість у залежність від міцності путінського режиму? Потрібно створити трибунал зараз! І притягнути Путіна, Лукашенка, інших російських воєнних злочинців до відповідальності. Й, власне, тут є позитивна динаміка, але це довгий процес переконання", – додала вона.

318748561_522092813286890_1599812591540058536_n.jpg

9 грудня Харківська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох російських військових, які катували учасників АТО на Харківщині. Зараз вони перебувають під вартою

Правозахисниця зазначила, що «Центр громадянських свобод» вже вісім років документуємо воєнні злочини – відтоді, коли Росія почала окупацію Криму, Луганської та Донецької областей.

"Особливий фокус – на незаконне утримання, катування, сексуальне насильство, вбивство цивільних людей, так само як політичне переслідування й ув’язнення людей на окупованих територіях. І всі ці вісім років ми направляли десятки звітів в ООН, ОБСЄ, Раду Європи, Європейський парламент, але нас не чули! (...) Ми боролися за увагу. А зараз Нобелівська премія миру дала нам цю увагу. І ми її використаємо", – запевнила правозахисниця.

Матвійчук розповіла, що правозахисники продовжують переконувати міжнародну спільноту в тому, що в регіоні Центрально-Східної Європи не буде стійкого миру без правосуддя.

"Росія десятиліттями вчиняла воєнні злочини в Чечні, Молдові, Малі, Сирії, Грузії, інших країнах, і вона ніколи не була за це покарана. Вона повірила, що може робити все, що захоче. Тому для того, щоб розірвати це коло безкарності, потрібна справедливість. І це потрібно не тільки українцям. У цьому контексті це потрібно й іншим країнам, які можуть стати об’єктами нападу Росії", – пояснила очільниця «Центру громадянських свобод».

покарання росії воєнні злочини рф правозахисники

Знак гривні
Знак гривні