Демократи здобули переконливу більшість у Сенаті США

Кандидат від демократів Рафаель Ворнок переміг на виборах у Джорджії. Це означає, що Демократична партія США зміцнила свою більшість у Сенаті.

Про це повідомляє CNN.

Перемога Рафаеля Ворнока в змаганні з республіканським кандидатом Гершелем Вокером означає, що демократи додадуть до своєї вже забезпеченої більшості в Сенаті 51 місце проти 49 у Республіканської партії та закріплять штат Джорджія як потенційно вирішальне поле президентської битви 2024 року.

Ключові висновки з виборів у Джорджії:

51 місце дає демократам справжню більшість: вони вже встановили контроль над Сенатом, здобувши 50 місць минулого місяця, що дозволило б віцепрезиденту Камалі Гарріс подавати вирішальний голос, як вона це робить зараз. Але здобуття 51-го місця, завдяки перемозі Ворнока, має важливі переваги для демократів, які керують Сенатом, і для адміністрації президента Джо Байдена.

Тепер партія увійде у 2023 рік зі справжньою більшістю в Сенаті – такою, що не потребуватиме угоди про розподіл влади, яка діяла протягом останніх двох років у рівномірно розділеній палаті. Ця абсолютна більшість означає, що демократи матимуть більшість у комітетах, що дозволить їм легше просувати кандидатів Байдена.

Поки одіозний експрезидент Дональд Трамп залишається впливовою фігурою в політиці республіканців, Джорджія може стати вирішальним полем битви в день виборів – особливо, коли до бюлетенів включені федеральні посади.

Якщо до вівторка були якісь сумніви, то тепер вони розвіялися. Вокер був обраним Трампом кандидатом для боротьби з Ворноком, і він програв, попри те, що спочатку балотувався в одному списку з популярним губернатором-республіканцем Браяном Кемпом, а потім, цього разу, з прямим схваленням і підтримкою того-таки губернатора в ході передвиборчої кампанії.

Нездатність Кемпа витягнути Вокера на фінішну пряму говорить про мінливу партійну розстановку штату. Зміна демографічної ситуації, економіка, що розвивається, і стратегічна, наполеглива організація демократів зробили маяк Старого Півдня штатом, що коливається.

Хоча остаточну кількість поданих голосів ще належить з'ясувати, явка виборців була високою, особливо в ключових опорних пунктах демократів, включно з великими містами й передмістями, які стали синіми (колір демократів – ред.) після обрання колишнього президента Дональда Трампа у 2016 році. Шість років потому Джорджія є не тільки символом того, що Трамп є тягарем для Республіканської партії, а й моделлю для демократів, які прагнуть отримати від цього вигоду.

Жоден кандидат у президенти від Республіканської партії не програвав Джорджію з 1992 року. Але з переобранням Трампа демократи виграли президентство у 2020 році та обидва місця в Сенаті штату у другому турі виборів у 2021 році. Потім, цього року, вони знову виграли місце в Сенаті, перемігши кандидата, якого проштовхнув у перегони колишній президент.

Ці втрати мають негайні наслідки: Трамп уже оголосив свою кандидатуру на пост президента 2024 року. Кожен програш республіканця, якого просуває Трамп, найпевніше, розлютить донорів, підбадьорить потенційних суперників і підірве довіру виборців Республіканської партії до політичного потенціалу Трампа.

Гра у звинувачення, яка розпочалася чотири тижні тому, продовжиться і після програшу Вокера, і, ймовірно, посилить заклики до Республіканської партії шукати іншого лідера.

сенат сша демократи вибори у сша трамп байден

Знак гривні
Знак гривні