США домовляються про передачу NASAMS з Близького Сходу в Україну, – Politico

Сполучені Штати і їхні союзники по НАТО ведуть переговори з країнами Близького Сходу про те, щоб перемістити кілька своїх систем протиповітряної оборони NASAMS в Україну.

Про це заявив генеральний директор компанії Raytheon Technologies Грег Хейс, пише Politico.

«На Близькому Сході розгорнуто NASAMS, і деякі з наших союзників по НАТО і ми [США] фактично працюємо з кількома близькосхідними країнами, які зараз використовують NASAMS, і намагаємося спрямувати їх в Україну», — сказав Хейс.

Він додав, що мета полягає в тому, щоб відправити NASAMS в Україну протягом наступних трьох-шести місяців. Потім США замінять ці системи новими зенітно-ракетними комплексами NASAMS на Близькому Сході протягом наступних 24 місяців.

Хейс зазначив, що передислокація систем з Близького Сходу є швидшою, ніж їхнє виготовлення у США. За його словами, виробництво NASAMS займає два роки через час, необхідний для закупівлі електронних компонентів і ракетних двигунів.

Гендиректор Raytheon відмовився назвати країни Близького Сходу, з якими ведуться переговори щодо передачі систем Україні, але, як зазначає Politico, покупцями в цьому регіоні є Оман і Катар.

Нагадаємо, Пентагон уклав контракт із компанією Raytheon Technologies на виробництво зенітних ракетних комплексів NASAMS для Збройних Сил України на суму понад 1,2 млрд доларів. Вашингтон сумарно має намір поставити Україні вісім таких комплексів ППО.

NASAMS ППО військова допомога україна-сша

Знак гривні
Знак гривні