"Українська формула миру". Зеленський представив G20 10 пропозицій України (ПЕРЕЛІК)

Президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками "Групи двадцяти" представив пропозиції України щодо досягнення миру з Росією, які передбачають 10 пунктів.

Про це йдеться у виступі президента.

"Щоб звільнити всю нашу землю від рашистів, нам доведеться воювати ще деякий час... Воювати! Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати реалізувати нашу формулу миру, щоб усе ж зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій?

Ось чому я хочу представити наше бачення шляху до миру – як його реально досягти. І не тільки для нас, а й для всіх вас, ваших союзників і партнерів", – заявив Зеленський.

За словами президента, є набір рішень – і він хоче, щоб розмова про це була публічною, а не залаштунковою, "щоб це обговорювалося конкретно, а не широкими мазками". 

Зеленський прагне, "щоб ця агресивна російська війна закінчилася справедливо й на основі Статуту ООН і міжнародного права, а не "абияк".

"Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями.

Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору й глобальної дестабілізації. Не буде жодних «Мінськів-3», які Росія порушить одразу ж після укладання.

Є українська формула миру. Миру для України, Європи та світу. І є набір рішень, які можна реалізувати, щоб дійсно гарантувати мир", – сказав Зеленський.

Пропозиції України:

  1. Радіаційна та ядерна безпека. (Радіаційна безпека має бути відновлена. МАГАТЕ вже надала відповідні рекомендації, підтверджуючи всі ті ризики, про які ми неодноразово говорили. Тож Росія повинна негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків. Станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ та українського персоналу. Змусити Росію відмовитися від будь-яких погроз ядерною зброєю).
  2. Продовольча безпека. (Експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове подовження. Розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема на порти Миколаєва та Ольвія у Миколаївській області.
  3. Енергетична безпека. (Прискорити відправку місії експертів ООН на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури України для оцінки руйнувань і потреб у відновленні, а також з метою запобігання їх подальшому знищенню. Запровадити обмеження ціни на російські енергоресурси).
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих. (Єдина реалістична модель звільнення полонених – «всіх на всіх»).
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. (Росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів).
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій. (Має бути відновлений контроль України над усіма ділянками нашого державного кордону з Росією)
  7. Повернення справедливості. (Світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих цією війною. Відшкодування за рахунок російських активів. Застосування нещодавно проголосованої резолюції Генасамблеї ООН щодо міжнародного механізму компенсації за збитки, спричинені російською війною)
  8. Протидія екоциду. (Потрібне термінове нарощування кількості техніки та фахівців з розмінування. Потрібні також кошти й технології для відновлення очисних споруд.)
  9. Недопущення ескалації. (Підписання Kyiv Security Compact – проєкт договору, який Україна запропонувала на розгляд своїм партнерам).
  10. Фіксація закінчення війни. (Сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни).

Зеленський зазначив, що вже є позитивний досвід експортної зернової ініціативи, в яку залучені з одного боку – Україна, Туреччина та ООН, а з іншого боку – Росія, Туреччина та ООН.

На його думку, подібно до цього може спрацювати виконання кожного з зазначених пунктів, де сторонами можуть бути різні держави, які готові взяти на себе лідерство в тому чи іншому рішенні.

Зеленський у своїй онлайн промові на саміті Групи двадцяти декілька разів назвав її G19, натякаючи, що Росію варто виключити.

війна мир зеленський світова безпека гарантії безпеки

Знак гривні
Знак гривні