Болгарія наблизилася до надання Україні військової допомоги

Парламентські комітети з питань оборони та зовнішньої політики Болгарії схвалили дві пропозиції щодо початку постачання військової допомоги Україні, подані проєвропейськими партіями ГЕРБ та «Демократична Болгарія»

Про це повідомляє Euractiv

Хоча Болгарія та Угорщина безпосередньо не постачають Україні зброю, військові заводи Болгарії отримують величезні прибутки від продажу зброї, яку використовує українська армія у війні проти Росії.

Читайте також: Болгарія є одним з найбільших непрямих постачальників зброї в Україну, – ЗМІ

Тепер, коли законопроєкт пройшов комітети, очікується, що він матиме достатню підтримку на пленарному засіданні, зокрема з боку партій «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ), «Демократична Болгарія», «Рух за права і свободи» (ДПС) та «Продовжуємо зміни» (ПП) колишнього прем’єр-міністра Кирила Петкова, яка раніше не підтримувала військову допомогу Україні.

Проти законопроєкту виступають проросійські політичні сили: Болгарська соціалістична партія (БСП) і «Відродження» («Възраждане»). Колишній член БСП, а нині президент Румен Радев, який зараз керує виконавчою владою, неодноразово висловлювався проти такого рішення і навіть називав його ініціаторів "розпалювачами війни", метою яких є втягнення Болгарії в конфлікт.

"Відправлення зброї в Україну однозначно робить нас, хоч і опосередковано, частиною конфлікту", – заявив депутат від БСП і колишній міністр закордонних справ Крістіан Вігенін. «Възраждане» звернулася до міністерства оборони Болгарії з проханням проаналізувати ситуацію.

Її підтримав в.о. міністра оборони Дімітар Стоянов, який заявив, що таке рішення потребує детального аналізу. Він заявив, що Болгарія не може втратити свої зенітні ракетні комплекси С-300, додавши, що вони є основою протиповітряної оборони країни.

"Утримання старого радянського озброєння стало практично неможливим після російської військової агресії проти України, і на порядку денному стоїть питання його заміни", – сказав Атанас Славов з "Демократичної Болгарії".

Даніель Мітов від ГЕРБ вкотре вказав на запізнілість рішення і необхідність його швидкого розгляду, пояснивши, що список країн, які допомагають Україні – це список цивілізованих країн.

"Я хочу, щоб Болгарія була частиною цього списку", – сказав Мітов, ексміністр закордонних справ у другому уряді ГЕРБ.

військова допомога болгарія зброя

Знак гривні
Знак гривні