Болгарія є одним з найбільших непрямих постачальників зброї в Україну, – ЗМІ

Хоча Болгарія та Угорщина є єдиними країнами НАТО та ЄС, які офіційно відмовляються надавати військову допомогу Україні, Болгарія виявилася одним з найбільших непрямих постачальників зброї в охоплену війною країну, продавши рекордну кількість зброї з початку війни.

Про це пише Euractiv.

За оцінками експертів, Болгарія через посередників поставила в Україну зброї та боєприпасів щонайменше на 1 мільярд євро.

Болгарський збройовий бізнес завжди добре заробляв на конфліктах у регіонах, де традиційно використовувалися радянські системи озброєнь. Оборонні підприємства країни виробляють боєприпаси до радянської зброї та іншу продукцію, яка здебільшого має високу якість і через це вищу ціну на міжнародних ринках.

Олександр Михайлов, колишній виконавчий директор державної компанії "Кінтекс", через яку проходить експорт озброєнь країни, підтвердив рекордні показники болгарського експорту в цьому році. Він розповів, що зазвичай держава видавала ліцензії на експорт зброї на €1,1-1,3 мільярда. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загальна сума зросла до понад €2 мільярдів.

Болгарські виробники та торгівці зброєю продають свою продукцію переважно до Польщі та Румунії, звідки зброя реекспортується до України.

Михайлов зазначає, що за перші 120 днів війни із болгарських аеропортів до Ряшева у Польщі, що є центральним логістичним вузлом, вилетіло 60 рейсів. "Середня вантажність – близько 70-80 тонн вантажу на один літак", – додав він.

Видання Euractiv нагадує, що парламент Болгарії дозволив ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте відмовився надати Україні озброєння та боєприпаси. У парламенті країни зараз є три партії, які виступають проти надання Україні зброї. Майже 30% болгар підтримують Росію у війні в Україні, а близько 70% вважають, що постачання зброї на офіційному рівні втягнуть Болгарію у конфлікт.

військова допомога болгарія зброя

Знак гривні
Знак гривні