Нова місія NASA виявила супервипромінювачів метану на Землі (КАРТИ)

Місія NASA "Дослідження джерел мінерального пилу на поверхні Землі" (EMIT) виявила на планеті «супервипромінювачів» метану – одного з потужних парникових газів, який зумовлює глобальне потепління.

Новий проєкт, створений для того, щоб допомогти вченим зрозуміти, як пил впливає на клімат, також може точно визначити викиди метану, повідомляють у NASA.

Зазначається, що, за даними, зібраними EMIT з моменту встановлення апарата на Міжнародній космічній станції в липні, наукова команда виявила понад 50 "супервипромінювачів" в Центральній Азії, на Близькому Сході та південному заході США. Супервипромінювачі – це об'єкти, обладнання та інша інфраструктура, які зазвичай містяться у секторі нафтових родовищ, сміттєзвалищ або сільськогосподарських підприємств, які викидають метан у великих кількостях.

"Скорочення викидів метану є ключовим для обмеження глобального потепління. Ця захоплива нова розробка не тільки допоможе дослідникам краще визначити потужні джерела метану, а і дасть уявлення про те, як їх можна швидко усунути", – сказав адміністратор НАСА Білл Нельсон.

1-pia25592_emit_methane_permian.jpg

На цьому знімку видно шлейф метану завдовжки 3 км, який місія НАСА виявила на південний схід від Карлсбада, штат Нью-Мексико

2-pia25592_emit_methane_turkmenistan_figure_a.jpg

На схід від Хазара, Туркменістан, портового міста на Каспійському морі, 12 шлейфів метану спрямовуються на захід, деякі з них простягаються більш ніж на 32 км

3-pia25592_emit_methane_iran_figure_b.jpg

Шлейф метану завдовжки 4,8 км, що походить з великого сміттєзвалища, підіймається в атмосферу на південь від Тегерана, Іран.

глобальне потепління метан наса зміни клімату

Знак гривні
Знак гривні