"Росіяни готуються до оборони вулиць". Голова розвідки про ситуацію в Херсоні та ймовірність підриву окупантами Каховської ГЕС

Російські окупанти готуються до оборони захопленого ними Херсона і заводять туди нові військові підрозділи.

Про це в інтерв'ю УП розповів керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

Голова розвідки вважає, що заяви командувача російськими силами вторгнення в Україну Суровікіна про "непрості рішення" в окупованому Херсоні свідчать про його підготовку до локального програшу, за який Суровікін особисто відповідатиме.

Водночас, каже очільник ГУР МОУ, зараз російські окупанти масово не тікають з Херсона, а, навпаки, посилюють там оборону.

"Є певні факти. Наприклад, виводять "Промсвязьбанк", інші фінансові структури, які росіяни туди завели. Причому як виводять – вивозять готівку, сервери, так звану окупаційну владу, переводять – саме переводять – всіх неходячих, важко поранених вивозять, намагаються якнайшвидше виписувати з лікарень тих, хто може ходити, і проводять цю шалену інформаційну кампанію, що "ми дбаємо про людей" і тому подібне. 

Тобто створюють ілюзію того, що все пропало. А разом з тим вони, навпаки, заводять туди нові військові підрозділи та готують вулиці міста до оборони.

Тобто вони розуміють, що, якщо ми візьмемо хоча б контроль над каховською дамбою, яка єдина зараз транспортна артерія, що повноцінно функціонує, їм треба буде приймати дуже швидко рішення. Або дуже-дуже швидко покидати місто і виходити, або вони ризикують опинитися в тій ситуації, в якій раніше опинилися наші підрозділи в Маріуполі. Ситуація трошки інакша, але концептуально буде дуже схожа. 

І от розуміючи це все, вони готують підґрунтя, щоб, якщо буде потрібно, дуже швидко звідти вийти. Проте вони не готуються до виходу зараз, вони готуються до оборони", – каже Буданов. 

За словами голови розвідки, Каховська ГЕС замінована лише часткова, і наразі з боку росіян не було проведено робіт, щоб підірвати її повністю.

"Підрив цієї дамби точно спричинить екологічне лихо, це факт. Просто є інші аспекти. Перше: навіщо це робити – що вони втратять і що отримають? 

І друге: можна частково підірвати дамбу, а можна повністю. Так от, щоб підірвати її повністю, такі роботи не проведені. Мінування проведено частково для часткового руйнування, якщо буде потрібно. Щоб зруйнувати такого рівня конструкцію, потрібні десятки тонн вибухівки, правильно розташованої. Не можна КаМАЗ десь поруч поставити, це нічого не дасть. 

Якщо зруйнувати її повністю: запустять зараз всі ракети, що є, закладуть купу вибухівки, якось спробують це зробити – що вони отримають? 

Вони отримають суцільне затоплення лівобережжя Херсонщини. Вони втратять навіть теоретично можливість подачі води в Північнокримський канал, в Крим, поки не відбудуємо дамбу, а на це піде дуже багато часу. Це буде нереально зробити. 

І найцікавіше – вони знищать змогу на існування Запорізької атомної електростанції, тому що цей об'єкт нерозривно з нею пов'язаний. Ну, і звичайно, вони ускладнять нам просування на певний проміжок часу. І це, до речі, не дуже уже й великий проміжок часу, десь близько двох тижнів буде. 

Але вони будуть змушені відступити прямо до Криму. Іншими словами, якщо зробити суцільне руйнування, то сценарій такий. Чи готові вони на це? Думаю, що ні", – каже Буданов.

Згідно з прогнозами голови ГУР, Збройні сили України, найімовірніше, відіб'ють Херсон до кінця року.

каховська гес гур херсон буданов

Знак гривні
Знак гривні