"Ми фактично створили для Ірану авіабудівну галузь". Український дипломат хвалиться співпрацею з союзником Росії (ВІДЕО)

ТЕКСТИ знайшли виступ українського дипломата, який дуже хвалиться співпрацею з Іраном, союзником Росії, та пропагує цю співпрацю.

Інтерв'ю з Сергієм Бурдиляком, послом України в Ісламській Республіці Іран, було записане в 2018-му, на четвертому році російсько-української війни, коли Тегеран вже давно був союзником Москви у війні в Сирії.

А в липні 2022 року посол України в Ірані в інтерв'ю "Суспільному" заявив, що "треба розглядати Іран як партнера" і проводити з Тегераном постійний діалог. Ця заява прозвучала на тлі повідомлень про передачу іранських безпілотників Росії та зустрічі Хаменеї з Путіним, під час якої іранський лідер виправдав повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

"Як розглядати Іран? Іранський народ був завжди до нас дружній. Що стосується політикуму — давайте розглядати Іран як партнера. Не ворога, не друга, але партнера, з яким потрібно вести діалог, шукати точки дотику і сфери взаємних інтересів", — наголосив Бурдиляк.

Щодо постачання Іраном Росії ударних безпілотників Сергій Бурдиляк переконував, з посиланням на власні джерела, що в Тегерана немає зиску цим займатися.

"Офіційні особи Ірану говорять, що їхня позиція нейтральна і, попри всі можливості та розробки, вони не передаватимуть Росії безпілотники. В неофіційних контактах мої джерела також притримуються цієї позиції. Тегеран залучений до переговорів щодо послаблення санкцій. Вони зацікавлені у цьому, то нащо їм додатковий головний біль? Я не бачу зиску Ірану цим займатися", – сказав Бурдиляк.

росія-іран шахеди союзники рф українська дипломатія

Знак гривні
Знак гривні