У Скадовську окупанти викрадають і мордують людей. Їхньою жертвою стала жінка, яку, вочевидь, повісили за проукраїнську позицію

7 жовтня з власного подвір’я в окупованому місті Скадовськ Херсонської області викрали 56-річну Тетяну Мудрєнко та її чоловіка – 60-річного Анатолія Орєхова. За інформацією очевидців, до них прийшли колишні співробітники української поліції, а нині колаборанти окупантів.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

За тиждень Наталі Чорній, яка є сестрою-близнючкою викраденої Тетяни, невідомі надіслали фотографію тіла сестри в морзі. Разом із фото надіслали висновок судмедексперта, в якому зазначено причину смерті – удушення. 

mudryenko-tetyana1-1024x576.jpg

Тетяна Мудрєнко дуже любила свою країну

«Тетяна – медсестра. Її добре знають у місті. Раніше вона привозила дітей з інвалідністю з Дніпра до Скадовська на відпочинок. Завжди була активною, вела здоровий спосіб життя, не мала шкідливих звичок – не раз долала відстань від Скадовська до острова Джарилгач вплав», – розповідає МІПЛ Наталя Чорна.

mudryenko-tetyana-2-e1666192462842.jpeg

Тетяна не раз долала відстань від Скадовська до острова Джарилгач вплав

Перші місяці окупації Тетяна і Наталя провели в Скадовську разом.

«Місто окупували 24 лютого, з того часу люди почали виходити на мітинги. Ми з Танею ходили на кожний. Скандували кричалки та співали українські пісні, вимагали, щоб росіяни відпустили Скадовського міського голову Олександра Яковлєва, якого взяли в полон. У мерії забарикадувались буряти і споглядали на нас із вікон. Одного разу вони пообіцяли, що відпустять мера, підігнали вантажівки, вивантажили коробки і несподівано почали діставати з них гранати і кидати їх у людей, пускали по натовпу автоматні черги. Гнали нас два квартали. Ми із сестрою все фільмували на телефони та записували прямі ефіри в соцмережах. Після цього місто згасло, всі ходили понурі. За час окупації місцевих так залякали, що зараз, коли вони проходять повз військових РФ, то не підводять очей», – говорить Наталя.

Згодом вона виїхала з окупації – поїхала в Дніпро. З сестрою часто спілкувалась телефоном. Та розповідала їй про складнощі життя в окупації, жалілася на колаборантів, яких ставало більше. Серед інших називала чоловіка на прізвисько «Утя».

Про зникнення Тетяни та Анатолія сестра дізналась із закритого проукраїнського пабліка міста. Там написали, що пара їхала автомобілем, їх зупинили так звані поліцейські. Про що йшла мова – невідомо. За деякий час чоловіка та жінку відпустили, вони попрямували додому.

У коментарях хтось написав, що о сьомій вечора того ж дня «поліцейські» забрали «нашу Таню».

Наталя запідозрила, що йдеться про її сестру. Запитала, кого саме забрали, дістала відповідь: «Жінку з доберманом».

«Її всі знали через добермана, з яким вона щодня гуляла, – продовжує Чорна. – У тому ж пабліку написали, що Анатолія побили, в хаті все перерили, автівку забрали, а людей вивезли, на вулиці стояв страшний галас». Люди боялись йти до окупованого поліцейського відділку, щоб дізнатись, за що їх забрали.

Тоді ж Наталія написала пост у соціальній мережі: «Це моя сестра-близнючка, її з чоловіком тримають уже дві доби у СІЗО Скадовська, чоловіка побили, у будинку був обшук, забрали машину та два велосипеди, вона сказала, що Скадовськ – це Україна. У Скадовську не можна мати своєї думки».

За кілька днів в іншій групі з’явилось повідомлення «Привезли жінку з удушенням».

«Ім’я дописувача було затерте. Я зателефонувала до окупованої поліції, там відповіли, що знають, як мене звати, і пригрозили, що чекають на мене. Я запанікувала, почала телефонувати знайомим, які колись працювали в правоохоронних органах», – продовжує вона.

Спершу окупанти телефоном спростували інформацію про смерть Тетяни, проте 15 жовтня підтвердили. Наталі надіслали згадане фото з місцевого моргу.

«Одна місцева жителька розповіла мені, нібито Тетяну поліцейські-колаборанти показово повісили перед будівлею суду, – каже Наталя. – Люди кажуть, що причиною могла стати фраза сестри «Скадовськ – це Україна», а в місцевій інтернет-спільноті писали, що в час, коли Тетяну та Анатолія тримали у відділку, там разом із колишніми українськими поліцейськими пиячив місцевий колаборант «Утя». Він кричав: «Бий цих укропів!»

У місцевих пабліках пишуть, що до вбивства Тетяни може бути причетний Ігор Іванович Кузьменюк, керівник окупаційного карного розшуку так званої поліції Скадовська. Зазначають, що колаборант жорстокий, катує цивільних скадовчан за проукраїнську позицію. Рідні подружжя теж не відкидають його причетності до полону та вбивства Тетяни.

Друзі Тетяни свідчать, що жінка дуже любила свою країну. Під час окупації містом пересувалася на велосипеді, прикрашеним українським прапором. Від народження російськомовна жінка повністю перейшла на українську. А коли дізналась, скільки правоохоронців пристали на бік росіян, написала подрузі повідомлення: «Ніколи б не подумала, що український поліцейський буде прислужувати росіянам! Які вони всі продажні!»

Одинадцять днів про долю чоловіка Тетяни Мудрєнко, Анатолія, не було жодної інформації. 18 жовтня стало відомо, що його відпустили з полону і дозволили поховати дружину.

«Мої знайомі зі Скадовська розповідають, що жителів, яких окупанти підозрюють у партизанщині, тримають і катують за містом, в дитячому таборі «Слава», де розташувались військові РФ. Поліцейські-колаборанти люблять повторювати, що звідти ніхто не вертається, – говорить Наталя Чорна. – За табором, скотобійнею, очисними спорудами міста та на території кладовища риють траншеї. Місцеві припускають, що там можуть ховати закатованих».

Наразі подальша доля чоловіка Тетяни Анатолія Орєхова залишається невідомою. Родина Тетяни Мудрєнко звернулась до українських правоохоронних органів.

катування воєнні злочини рф скадовськ окуповані території

Знак гривні
Знак гривні