У Раді хочуть протягнути законопроєкт, що може знищити рештки парламентаризму (Погляд)

На найближчому засіданні Ради більшість зробить чергову спробу протягнути законопроєкт 7129 про так звані дистанційні пленарні засідання. Співкоординатор ГО "Простір свободи" Тарас Шамайда пояснює, чим небезпечний законопроєкт. Далі пряма мова.

Звичайно, дбати про безпеку парламентських засідань важливо. І зміни до регламенту, які дозволяють проводити їх не лише в будівлі на Грушевського, а будь-де – давно назріли. Безумовно, парламент повинен мати можливість засідати в резервних, у тому числі й захищених від бомбардувань, приміщеннях.

Але зміна місця – це одне. А переведення Ради у віртуальний простір, в якому звідкись під пильним керівництвом керівної та спрямовуючої партії виникають результати голосувань – зовсім інше.

"Віртуальні засідання" відкривають колосальні можливості для зловживань. І не лише з боку самої влади, а й з боку зовнішніх сил, у т.ч. Росії. Немає жодних на 100% надійних способів захисту дистанційних голосувань від таких втручань.

Дистанційні засідання – це не про безпеку. Це про бажання протягувати через парламент щось таке, за що в нормальному пленарному засіданні навіть монобільшість не проголосує.

Про важливість цього антипарламентського законопроєкту для Банкової свідчить той факт, що навіть для його внесення в Раду ще у березні було зібрано підписи абсолютної більшості депутатів (хоча за регламентом достатньо одного підпису).

03032022-ss.jpg

Фото: rada.gov.ua

Однак при спробі включити його до порядку денного навіть частина тих, кого змусили підписатися, відмовилася голосувати за. Отримавши лише 178 голосів замість необхідних 226, Банкова відступила.

Але ненадовго. І сьогодні знову пхає цей проєкт через парламент. Очевидно, пояснивши "політику партії" і "слугам народу", і "слугам слуг", у т.ч. уламкам ОПЗЖ, які голосують за все, що скажуть.

Крім того, що цей законопроєкт сам собі небезпечний, у його прикінцевих положеннях є один дуже милий пункт, який дозволяє голосувати й рахувати голоси на дистанційних засіданнях узагалі як завгодно. Не вірите? Читайте уважно:

"За розпорядженням Голови Верховної Ради України для організаційно-технічного забезпечення проведення дистанційного засідання Верховної Ради України, Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України може бути використано спеціальну електронну систему віддаленої роботи Верховної Ради України з відповідними особливостями проведення голосування та визначення його результатів замість системи віддаленого підключення у режимі відеоконференції".

Ще є запитання?

Цього не можна підтримувати за жодних обставин. Це не питання партій, фракцій і політичної боротьби. Це питання фундаментальних засад демократії в нашій країні. Яка дуже важко здобувається, але легко втрачається. Наслідки ухвалення подібних законів можуть бути незворотними і значно важчими, ніж дехто може собі уявити.

парламент демократія законопроєкт засідання ВР

Знак гривні
Знак гривні