Ми їх втрачаємо: популяція диких тварин скоротилася на майже 70% за 50 років, – дослідження

Величезні масштаби вимирання видів через антропогенні чинники вимагають термінових дій, кажуть провідні вчені світу.

Про це пише The Guardian.

Провідна наукова оцінка засвідчує, що популяції дикої природи Землі скоротилися в середньому на 69% за трохи менше ніж 50 років через дії людства.

Багато вчених вважають, що ми переживаємо шосте масове вимирання – найбільшу втрату життя на Землі з часів динозаврів – і що воно відбувається з вини людини. 89 авторів доповіді закликають світових лідерів досягти амбітної угоди на саміті з питань біорізноманіття Cop15 в Канаді в грудні цього року і скоротити викиди вуглецю, щоб обмежити глобальне потепління до рівня нижче 1,5°C в цьому десятилітті й зупинити нестримне знищення природи.

Згідно зі звітом "Жива планета" (Living Planet Report) Всесвітнього фонду захисту дикої природи (WWF) і Зоологічним товариством Лондона (ZSL), між 1970 і 2018 роками чисельність птахів, риб, земноводних і рептилій зменшилася в середньому більш ніж на дві третини. Два роки тому цей показник становив 68%, чотири роки тому – 60%.

У регіоні Латинської Америки та Карибського басейну, включно з Амазонією, спостерігається найстрімкіше скорочення середньої чисельності популяцій диких тварин – на 94% за 48 років. Про це заявила Таня Стіл, виконавча директорка WWF у Великій Британії: "Цей звіт свідчить про те, що найгірші показники скорочення чисельності диких тварин спостерігаються в регіоні Латинської Америки, де міститься найбільший у світі тропічний ліс – Амазонія. Темпи вирубки лісів там прискорюються, позбавляючи цю унікальну екосистему не лише дерев, а й диких тварин".

4314.webp

Фото: Tony Karumba/AFP/Getty Images

Друге місце за темпами падіння посідає Африка – 66%, далі йдуть Азійсько-Тихоокеанський регіон – 55% та Північна Америка – 20%. Європа та Центральна Азія зазнали 18% скорочення популяції дикої природи. У доповіді зазначається, що загальні втрати можна порівняти зі зникненням людського населення Європи, Америки, Африки, Океанії та Китаю.

Згідно зі звітом, найважливішим фактором втрати біорізноманіття на планеті є зміни у землекористуванні через розширення глобальної сільськогосподарської системи. Дослідники наголошують, що тваринам важко пересуватися наземними ландшафтами, оскільки вони забудовані інфраструктурою та сільськогосподарськими угіддями.

довкілля захист природи дикі тварини

Знак гривні
Знак гривні