Британія, Нідерланди і Франція передадуть Україні зенітні ракети для систем ППО

Після масованого обстрілу Росією українських міст і ураження інфраструктури три європейські країни оголосили про постачання Україні зенітних ракет для захисту неба.

Велика Британія оголосила про передачу Україні ракет AMRAAM для систем протиповітряної оборони NASAMS.

Про це повідомив міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес, пише Reuters.

Допомогу Україні обговорювали на зустрічі міністрів оборони країн НАТО та у форматі «Рамштайн» у Брюсселі в середу, 12 жовтня.

“Останні невибіркові удари Росії по цивільних районах України вимагають подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Тому сьогодні я санкціонував постачання протиповітряних ракет AMRAAM до України”, – сказав Воллес.

Ракети AMRAAM, які поставлять найближчими тижнями, можуть бути використані разом із системою протиповітряної оборони NASAMS, яку обіцяють передати Сполучені Штати.

550_800_crop__p0g1oh_8197c7eae6a0c63fc03be2b9318ebb66.jpeg

Зенітний ракетний комплекс NASAMS. Фото: Мілітарний

AIM-120 AMRAAM — американська авіаційна всепогодна керована ракета з активною радіолокаційною головкою самонаведення (ГСН). Вона є основною зброєю класу «повітря — повітря» всіх типів сучасних винищувачів американських збройних сил та ряду інших країн. Ракети цього класу призначені для ураження повітряних цілей. У зенітному варіанті вони запускаються з контейнерів. Шість таких контейнерів встановлені на пусковій установці ЗРК NASAMS.

АІМ-120А важить 150 кг. Діапазон ураження в зенітному варіанті становить по дальності 2,5-25 км, а по висоті – 0,03-16 км.

Окрім того, зазначається, що Сполучене Королівство поставить до України сотні ракет для систем протиповітряної оборони інших типів, додаткові безпілотники, а також 18 гаубиць.

Про передачу Україні засобів протиповітряної оборони на загальну суму 15 мільйонів євро, 12 жовтня повідомили й Нідерланди. Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що передадуть зенітні ракети для системи, яку надала Україні інша неназвана країна.

У міноборони Нідерландів не розкривають тип системи протиповітряної оборони, до якої надаються ракети. Ймовірно, Україна отримає ракети для зенітно-ракетного комплексу середньої дальності «NASAMS», який стоїть на озброєнні Нідерландів.

За даними міноборони, комплекси «NASAMS» Нідерландів використовують зенітні ракети «AIM-120B» («AMRAAM»).

Україна в найближчі тижні також отримає партію військової допомоги від Франції. За словами президента країни Емманюеля Макрона, Франція працює над постачанням шести додаткових гаубиць Caesar, а також зенітних ракет "для захисту України від ракетних ударів і дронів".

За даними джерела Sky News, Франція передасть Україні протиповітряні ракети малої дальності Crotale, які використовуються для перехоплення ракет і літаків на низькій висоті.

Джерела: "Мілітарний", УП.

ППО союзники захист неба

Знак гривні
Знак гривні