Відео зі скаргами російських "мобіків" – постановка ПВК Вагнера Пригожина, який "воює" з Шойгу, – росЗМІ

ЗМІ та телеграм-канали активно поширюють серію відео (зокрема, це), на якому, як стверджується, мобілізовані росіяни перед відправкою на війну в Україну скаржаться на умови утримання. Журналісти російської служби Радіо Свобода припустили, що насправді це може бути провокацією з боку ПВК Вагнера Євгенія Пригожина, який нині веде свою війну з міноборони РФ і Шойгу.

У середу, 5 жовтня, пропагандистський російській телеграм-канал "Рыбарь" опублікував відео, на якому озброєні чоловіки у військовій формі стоять на тлі пасажирського поїзда РЗ. Голос за кадром каже (а точніше кричить): "Ми зараз перебуваємо в Білгородській області. Нас у районі 500 осіб. Зі зброєю. Але при цьому ми не приписані абсолютно до жодної частини. Тиждень ми прожили в скотинячих умовах. Жодного матеріального забезпечення. Зовсім нічого!"

Майже всі чоловіки на відео – із прикритими масками обличчями.

Як пише російський сайт Агентство, відеоролик, що з'явився в каналі "Рыбарь", ймовірно, зняв житель Москви, який ховається під псевдонімом Сєргєй Сурков.

Редактор інформаційної служби та інформаційних програм російської редакції Радіо Свобода Mark Krutov у твіттері написав докладніше про "Сєргєя Суркова" і зазначив, що вважає ці відео постановним.

ТЕКСТИ наводять його тред.

"За дивним збігом обставин цей хлопець, ім'я якого, я думаю, зараз можна назвати (Сєргєй Сурков), закидає черговими скаргами та звинуваченнями своїх командирів і організаторів російської мобілізації. Каже, що вони "десь у Бєлгородській області".

FeVNJg4WYAEBkTk (1).jpg

Ось відео нещодавно мобілізованого російського солдата. Його відправили в "1-й танковий полк" (ймовірно, 2-га гвардійська мотострілецька дивізія) і він каже, що їх відправлять в Херсон через 2 дні без будь-якої базової підготовки. Я знайшов його ВК і зв'язався з ним.

Наводимо повний переклад його звернення: "Всім привіт, перший танковий полк прибув. Нам офіційно повідомили, що ніяких навчань перед відправкою в зону бойових дій не буде. Командування полку це підтвердило. 29 вересня нас відправлять до Херсона".

Тому думайте самі, вирішуйте самі, що з цим робити. Жодної підготовки: ні стрільб, ні теорії, нічого не було", – каже він .

Є й інші відео з місця подій: солдати скаржаться, що у них немає їжі, зброя стара і таке інше.

Я ще не геолокував, але хай де б це знімали, для мене це вже починає потроху пахнути постановною історією (ТБ)

Відео було розміщено на провагнерівських каналах і репоститься ними, що збігається з наративом Пригожина "Вогонь Шойгу". На ньому також помітні деякі нашивки Вагнера. Майже всі "бідні мобіки" на відео в балаклавах.

FeVTbhdWYAMT4iG1.png

(Я думаю, що нашивки – це просто своєрідна "пасхалка" Пригожина). Хлопець також робить дивну заяву, що вони всі (за його словами, 500 осіб) підхопили COVID в цьому поїзді.

FeVXto5XwAEqpar1.jpg

Ось відео "Рибаря"з нашивками Вагнера, зняте на тому ж місці.

Відео можна геолокувати тут: 50.44419° N, 38.30003° E (h/t @merr1k), інші джерела підтверджують, що це село Лівенка Бєлгородської області.

FeVylVFX0AEWsWX1.jpg

Міноборони Росії робить безглузде твердження, що ці хлопці прямували в Муліно на навчання.

FeVzKwbWAAILe9V1.jpg

Якби вони вилетіли з Москви до Бєлгорода, а потім на навчання до Муліно, то їхній маршрут виглядав би так:

FeVzKemX0AUkhG_1.jpg

(Кажу "вилетіли з Москви", бо той же "Сєргєй Сурков" 2 тижні тому виклав звідти своє перше відео зі скаргами).

Щойно помітив ще одну нашивку, пов'язану з Вагнером, на одному з чоловіків у балаклавах. Переглянувши це відео кілька разів, я чітко бачу групу з 8-10 осіб, які приховують свої обличчя і краще екіпіровані, ніж інші" – констатує Крутов.

FeV4wOdXkAMdqaQ1.jpg

Білоруський журналіст Тадеуш Гічан, який поширив тред Марка Крутова, зауважив, що це постановне відео є черговим доказом війни серед російської еліти.

"Цікаво, що раніше сьогодні в Москві поліція затримала співробітника медіагрупи Пригожина "Патріот" Алєксєя Слободенюка, який керує мережею телеграм-каналів, відомих нападками на Шойгу, Володіна та інших. Таким чином, гаряча війна серед російської еліти є цілком реальною на цей момент", – написав Гічан.

шойгу вагнер мобілізація РФ фейки

Знак гривні
Знак гривні