ЗСУ під час контрнаступу на Сході України захопили 460 танків, близько 100 гаубиць і 450 БМП, – WSJ

Унаслідок стрімкого контрнаступу українських військ на Сході України сотні одиниць російської бронетехніки опинилися в руках ЗСУ.

Про це пише The Wall Street Journal.

Частина російської техніки була готова до негайного використання, інша — ремонтується для повернення на фронт. Надто пошкоджені танки, транспортні засоби та гармати розбираються на запчастини. Важливо, що Росія також залишила після себе велику кількість артилерійських снарядів радянського зразка, які майже закінчилися в Україні.

Один лише батальйон "Карпатська Січ" захопив 10 сучасних танків Т-80 і п'ять 152-мм самохідних гаубиць 2С5 "Гіацинт" після входу в місто Ізюм минулого місяця, повідомив заступник начальника штабу Руслан Андрійко.

«У нас стільки трофеїв, що ми навіть не знаємо, що з ними робити, — сказав він. — Ми починали як піхотний батальйон, а зараз стаємо нібито механізованим».

Начальник штабу українського артилерійського батальйону на харківському фронті повідомив, що його підрозділ тепер має на озброєнні чотири нещодавно захоплені російські 152-мм самохідні гаубиці 2С19 "Мста" і велику кількість боєприпасів радянських калібрів.

ffa633813ccb7bb4.jpg

Фото: defence-ua.com

"Росіяни більше не мають переваги у вогневій потужності. Ми розбили всі їхні артилерійські підрозділи перед початком наступу, а потім почали просуватися вперед так швидко, що вони навіть не встигли заправитися і запустити танки, — розповів офіцер. — Вони просто втекли, залишивши все".

У поєднанні з озброєнням, захопленим під час відступу Росії з Київщини та інших територій на півночі у квітні, ці нещодавні здобутки перетворили Москву на найбільшого постачальника важких озброєнь для України, значно випереджаючи США та інших союзників за кількістю, за даними OSINT-аналітиків. Однак, надана Заходом зброя здебільшого є більш сучасною і точною.

Україна захопила 460 російських бойових танків, 92 самохідні гаубиці, 448 бойових машин піхоти, 195 бойових броньованих машин і 44 реактивні системи залпового вогню, згідно з даними з відкритих джерел, проаналізованими Oryx. Реальна кількість, вочевидь, вища, оскільки не кожна захоплена одиниця техніки потрапляє на відео.

Не все трофейне озброєння є сучасним. "Те, що захоплюють українці — це поєднання сучасного обладнання, яке вони можуть використовувати досить ефективно, і справді музейних експонатів", — сказав Якуб Яновський, який займається підрахунком втрат озброєння в Oryx.

В Ізюмі Україна здобула сучаснішу російську бронетехніку, як-от танки Т-90 та бойові машини піхоти БТР-82.

Західні союзники не постачали Україні танків західного виробництва. Але Київ отримав близько 230 модернізованих танків Т-72 з Польщі та ще кілька десятків з Чехії. Американська та європейська допомога була зосереджена на наданні Україні високоточної артилерії за стандартами НАТО, такої як американські M777 і Paladin, німецькі Panzerhaubitze 2000 і польські гаубиці Krab, а також ракетні комплекси Himars. Це озброєння дозволило Києву утримувати лінію фронту після того, як у травні почали закінчуватися артилерійські снаряди радянських калібрів.

За словами полковника Сергія Череватого, представника оперативного командування "Схід", досвід України в управлінні різними системами озброєнь за відносно короткий час полегшив перепрофілювання нещодавно придбаних російських озброєнь.

"Вони радянської конструкторської школи, яка для нас зрозуміла, — сказав він. — Якщо наші люди навчилися користуватися німецькими Panzerhaubitze, польськими "Крабами" та американськими "Паладінами", то освоїти російські системи, які схожі на наші, зовсім не проблема".

За словами Олексія Данілова, голови Ради національної безпеки та оборони України, якщо дрібне захоплене озброєння та боєприпаси українські підрозділи часто залишають у себе, то велике й дороге озброєння, як-от танки та артилерія, зазвичай перерозподіляється через командування тилового забезпечення Збройних сил. "Але навіть у цьому разі вони зазвичай залишаються у тому ж районі, що є справедливим", — додав він.

"Карпатська Січ", наприклад, передала іншим військовим частинам захоплені гаубиці та залишила танки, до яких змогла знайти екіпажі. За словами командира батальйону, зараз ці танки офіційно закріплені за підрозділом.

"Здобуття трофеїв дає нам почуття гордості й підіймає бойовий дух кожного", — сказав командир, який використав захоплений російський автомат у нещодавньому бою, під час якого батальйон захопив село в Донецькій області.

захоплена техніка російський лендліз трофеї

Знак гривні
Знак гривні