Західні розвідки посилюють спостереження за ядерною зброєю Росії – Politico

Після погроз Путіна США і союзники посилюють спостереження за ядерною зброєю Росії. Але у Вашингтоні побоюються, що перші ознаки можливого нападу можуть з'явитися занадто пізно.

Про це повідомляє Politico з посиланням на чиновників США.

За словами п'яти нинішніх і колишніх американських високопосадовців, розвідувальні служби США і союзників посилюють зусилля, щоб помітити будь-які дії, які можуть свідчити про реальну підготовку до ядерного удару по Україні.

Насамперед йдеться про залучення додаткових розвідувальних засобів – у повітрі, космосі та кіберпросторі. Також західні розвідки збільшили використання комерційних супутників для зйомки Землі для стеження за російськими підрозділами, які можуть отримати ядерну зброю.

Крім того, розвідка активно стежить за Калінінградською областю РФ, що міститься між Польщею та Литвою і де Кремль розмістив системи озброєнь подвійного призначення і гіперзвукові ракети. За останні кілька років Росія модернізувала свої ракетні бази в Калінінграді, що викликає побоювання щодо потенційного нарощування ядерного потенціалу на цій території.

Після погроз Путіна застосувати ядерну зброю і заяв, що "це не блеф" США попередили Росію про "катастрофічні наслідки" такого кроку, але навмисно залишили відкритим питання, що саме це означає.

"Наразі ми не бачимо жодних доказів того, що Росія застосує ядерну зброю, – сказав капітан-лейтенант Джошуа Келсі. – "Ми сприймаємо ці загрози дуже серйозно, але поки немає причин для коригування наших ядерних сил і засобів".

Однак чиновники кажуть, що передбачити російський ядерний удар може бути складно. На їхню думку, ознаки того, що Путін наважився на ядерний удар, можуть з’явитися надто пізно. Оскільки Росія має комплекси, які можуть використовуватися для запуску як звичайних ракет, так і ядерних боєголовок малої потужності.

ядерний шантаж рф розвідка сша глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні