Енергетична війна Путіна з Європою зазнає невдачі – WSJ

Тактика Росії, спрямована на те, щоб змусити європейські уряди відмовитися від підтримки України шляхом різкого обмеження постачання природного газу, дає збої. Адже ціни на газ падають, фінансове становище російського уряду погіршується, а континент розробляє плани щодо подолання кризи.

Про це пише Forbes.ua з посиланням на економічний огляд The Wall Street Journal.

У ЄС та Росії вважають, що успіх останньої в економічній боротьбі з Європою має вирішальне значення і для війни в Україні. Але є ознаки того, що економічна стратегія російського президента Володимира Путіна зазнає краху, що збігається з серйозними невдачами на полі бою, оскільки українські війська повертають собі території, а Путін був змушений визнати побоювання китайського та індійського лідерів з приводу вторгнення.

Європейські уряди кажуть, що гамбіт Путіна полягає в тому, щоб скоротити постачання природного газу, яке має вдарити по європейських домогосподарствах і підприємствах, щоб населення виступило проти нинішньої політики уряду щодо санкцій проти Росії та підтримки України зброєю та фінансовою допомогою.

За даними WSJ, Росія ще не впевнена, що програє цю економічну битву, але зростаючий консенсус серед офіційних осіб, фахівців з енергетики та економістів припускає, що хоча дії Росії викличуть серйозні труднощі, Путін, найпевніше, зазнає невдачі. Європа зможе пережити зиму, не вичерпавши запаси газу, і щойно ця зима закінчиться, вплив Путіна на постачання енергоресурсів до Європи різко ослабне, кажуть вони.

Так, Путін вже «розіграв свою найбільшу енергетичну карту наприкінці серпня, коли він на невизначений термін припинив постачання природного газу до Європи трубопроводом «Північний потік». 

За словами стратегів, успіхи України на полі бою ускладнили зміну курсу для європейських урядів.

Енергетичне багатство Росії, отримане в результаті війни в Україні, коли ціни на її експортну нафту та природний газ різко зросли, здається, вичерпується, оскільки експорт газу різко скоротився, а ціни на нафту впали. Так, нафта марки Brent, глобальний стандарт, впала з більш ніж $120 за барель у червні до приблизно $90 за барель, що означає, що Росія отримує близько $65 за кожен свій барель.

Дані російського уряду, опубліковані у понеділок, показали, що у серпні РФ зіткнулася з великим дефіцитом бюджету. Уряд повідомив, що профіцит бюджету скоротився до 137 млрд рублів ($2,3 млрд) за перші вісім місяців року з приблизно 481 млрд рублів у липні з початку року.

Європейським урядам вдалося забезпечити додаткове постачання природного газу, щоб замінити частину втраченого російського газу. Використання газу також, ймовірно, впаде через те, що економісти називають руйнуванням попиту, або закриттям заводів та скороченням споживання домогосподарствами через високі ціни.

Минулого тижня Європейський Союз висунув пропозиції, які ще мають бути узгоджені урядами щодо ослаблення тиску на споживачів, включаючи обовʼязкові обмеження на споживання електроенергії. 

На знак того, що російський вплив уже слабшає, ціни на газ та електроенергію, що піднялися після оголошення про зупинку «Північного потоку» минулого місяця, швидко змінилися.

У пʼятницю гуртова ціна на газ становила приблизно €185 за МВт-год. Це майже втричі більше, ніж рік тому, і більш ніж удвічі більше, ніж на початку червня, коли Москва почала обмежувати постачання «Північного потоку». Проте він знизився на понад 45% у порівнянні з рекордно високим рівнем закриття 26 серпня і повернувся до рівнів кінця липня.

енергетична криза газовий шантаж рф росія газ євросоюз

Знак гривні
Знак гривні