Тімоті Снайдер: фундаментальну відповідальність за цю війну несе Китай

Російсько-українська війна є переломним моментом не лише для України чи Росії, чи Європи, це переломний момент для ідеї демократії загалом. Й окрім Росії, фундаментальну відповідальність за цю війну несе Китай.

Таку думку в інтерв'ю УП висловив професор історії Єльського університету, дослідник тоталітаризму у Східній Європі Тімоті Снайдер.

"Коли українці кажуть, що вони воюють за інші народи, що вони воюють за Європу, за Захід, за світ, я думаю, що це правда.

Це правда в тому сенсі, що коли у вас є така країна, як Росія, яка не тільки протистоїть демократії в усьому світі філософськи, не тільки протистоїть їй за допомогою пропаганди, але й веде реальну війну проти демократії, ви перейшли на дуже небезпечну територію. І єдиний спосіб змінити це – виграти війну", – вважає Снайдер.

На погляд американського історика, ця війна є переломним моментом не лише для України чи Росії, чи Європи, це переломний момент для ідеї демократії загалом.

"Оскільки українці артикулюють цінності – з одного боку, а також тому, що, якщо вони програють, то втрачається не лише одна країна, але й уявлення про те, що речі варто захищати. Бо якщо Росія виграє, то в ім'я чого вона виграє? Російська війна повністю заснована на брехні. Російські принципи у цій війні – антипринципи. Це заяви, зроблені з метою підірвати принципи інших людей. Якщо вони виграють, це означає, що брехня стає ще більш природною", – каже Снайдер. 

Він також зауважує, що китайці та росіяни вважають, що історія – на їхньому боці й в України та Заходу є шанс довести протилежне. "Китайці та росіяни думають, що все, що ми робимо, є пустим, лицемірним і наївним, але, якщо Україна виграє війну, значить, це не є пустим, лицемірним та наївним. Це буде означати, що ми насправді це маємо на увазі, і ми здатні реалізувати ті речі, у які ми віримо", – зауважує історик. 

На думку Снайдера, за російсько-українську війну, окрім країни-агресора Росії, також несе відповідальність Китай.

"Китайський уряд справді погано бере на себе відповідальність. Вони б воліли вдавати, що не ухвалюють жодних рішень, що всі рішення приймають американці. Але у випадку цієї війни Америка намагалася її зупинити, але не змогла. А китайці не намагалися це зупинити, але мали таку можливість. 

Натомість у лютому Путіну дали дозвіл на цю війну, повіривши, що війна буде швидкою, закінчиться за три дні або близько того, а Захід нічого не встигне зробити. А потім, коли це почалося, вони також могли її зупинити, але вони просто дозволили цьому статися. Отже, це війна Китаю. Китай несе фундаментальну відповідальність за цю війну", – вважає Снайдер.

Американський історик додає, що при цьому ​​Китаю немає діла до Росії, він розглядає її як певну колонію. "Китаю вигідно, якщо Росія стане слабкою – це лише полегшить контроль над нею. Це пастка, в яку зараз потрапила Росія з Китаєм – у китайців немає причин допомагати Росії, тому що це зашкодить Китаю. Але також у довгостроковій перспективі вони хочуть експлуатувати російські природні ресурси, і ця війна полегшить їм шлях до цього", – констатує Тімоті Снайдер. 

демократія російсько-українська війна снайдер Китай

Знак гривні
Знак гривні