США нарощують постачання протирадіолокаційних ракет HARM для України, – WP

Адміністрація Байдена передає українським військовим ще більше протирадіолокаційних ракет.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на американських чиновників.

Високошвидкісні протирадарні ракети, або HARMs, є частиною пакета озброєнь на суму 675 мільйонів доларів, який президент Байден нещодавно схвалив для передачі Україні, пише видання. Військова допомога також містить додаткові снаряди для ракетно-артилерійських систем, протитанкові міни, 105-мм гаубиці та снаряди до них.

"Україна бореться за своє життя. Вона бореться за свою суверенну територію, демократію та свободу. Але ставки виходять далеко за межі лінії фронту. Вони торкаються всіх нас", – сказав міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі партнерів України у форматі Рамштайн, де він оголосив про нову партію військової допомоги.

Колін Каль, заступник міністра оборони з питань політики, вперше визнав у серпні, що українські сили використовували ракети HARM протягом кількох тижнів, до того ж "з великим ефектом".

Читайте також: Американські протирадіолокаційні ракети з'явилися на фронті. Російська ППО значно ослабне

Пентагон до заяви Каля уникав публічного розголошення інформації про надання ракет HARM, зазначає WP. Адже, як сказав ​​високопоставлений представник міністерства оборони США, йшлося про зброю, яка може надати Україні "значну асиметричну та несподівану перевагу". Ситуація змінилася, щойно американські чиновники побачили, наскільки "успішно" ракети інтегруються з українськими літаками, що спонукало до додаткових передач, розповіло WP анонімне джерело у Пентагоні.

OSINT-аналітики ідентифікували ракети та їхні рештки на знімках, зроблених на передовій. 30 серпня українські ВПС також розмістили відео, на якому видно, як з одного з винищувачів МіГ-29 було здійснено пуск ракети HARM.

Сполучені Штати використовують ракети HARM з 1980-х років, американські пілоти запускають їх із винищувачів F-16 та F/A-18.

Рішення адміністрації Байдена про постачання додаткових ракет HARM визріло після кількох місяців внутрішнього обговорення питання про те, чи Сполучені Штати мають надати Україні більше бойових літаків, резюмує WP.

протирадіолокаційні ракети військова допомога західна зброя пентагон

Знак гривні
Знак гривні