TEXTY.org.ua шукають партнера, щоб реалізувати дослідження алгоритмів YouTube

Редакція ТЕКСТів шукає одного або кількох партнерів для дослідження алгоритмів ютуба. Ми просимо користувачів-волонтерів поставити собі на ноутбук програму, яка автоматично записуватиме, що саме ютуб рекомендує певному користувачеві.

Робоча гіпотеза така: ютуб часто пропонує переглянути російську пропаганду навіть користувачам зі стійкою проукраїнською позицією. А щоб з’ясувати, як саме це відбувається, нам потрібно зібрати й проаналізувати великий масив даних.

Ми шукаємо партнерів — соціологічну компанію, що зможе описати найхарактерніші профілі користувачів ютуба й допоможе набрати відповідну панель, учасники якої поставлять собі на комп’ютер наш додаток.

Моніторити перегляди користувача та рекомендації ютуба ми плануємо один-два місяці. Ідеться лише про комп'ютери й ноутбуки, мобільні телефони до уваги не братимемо.

Зібрані дані буде повністю анонімізовано.

Результати дослідження використаємо для того, щоб змусити ютуб переглянути принципи роботи своїх алгоритмів.

Країни дослідження: Україна, Німеччина, Італія. Набір користувачів відбуватиметься в кожній країні, орієнтовна кількість — по 200 осіб.

Також очікуємо від партнера надання короткого звіту про методологію створення панелі користувачів, який можна розмістити як супровідний матеріал до публікації результатів дослідження ТЕКСТами.

Завдання нетривіальне і складне, тому ми готові розглянути різні варіанти. Одна організація може взяти на себе й одну країну, і всі три.

На першому етапі в пріоритеті Україна.

Очікуваний старт співпраці — 15 вересня 2022 року.

Пропозиції та інформацію про себе надсилайте на texty.org.ua(собачка)gmail.com

алгоритми ютуб партнерство

Знак гривні
Знак гривні